Alan Turing - mașina Enigma, computerele în WW2

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Capitolul I: Introducere 2
2. Capitolul II 5
2.1. Mașina Universală Turing 5
2.2. Mașina Enigma 10
3. Capitolul III 15
3.1. Calculatoare (1946) 15
3.2. Inteligența Artificială (1950) 21
4. Păcălirea germanilor 22
4.1. Eroii de pe nava U-559 23
Concluzie 25
Bibliografie 27

Extras din proiect:

1. Capitolul I: Introducere

Alan Turing , integral Alan Mathison Turing , (născut la 23 iunie 1912, Londra - a decedat la 7 iunie 1954, Wilmslow), a fost un matematician britanic strălucit care a jucat un rol principal în spargerea cifrelor naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În lucrarea sa seminală, el a demonstrat că nu poate exista nicio metodă algoritmică universală de determinare a adevărului în matematică și că matematica va conține întotdeauna propoziții indecidabile. Opera sa este recunoscută pe scară largă ca cercetare fundamentală în domeniul informaticii și inteligenței artificiale.

Turing a livrat o lucrare, „Despre numerele calculabile, cu o aplicație la problema Entscheidungs”, în care a prezentat noțiunea de mașină universală (numită mai târziu „Mașina universală de Turing” și apoi „Mașina Turing”) de a calcula orice este calculabil: fiind considerat precursorul computerului modern.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Turing a fost un conducător la încălcarea codului în timpul războiului, în special al cifrelor germane. A lucrat la Bletchley Park, unde a făcut cinci progrese majore în domeniul criptanalizei, inclusiv specificarea bombei, un dispozitiv electromecanic folosit pentru a ajuta la descifrarea semnalelor criptate Enigma germană.

Turing a fost arestat pentru încălcarea statutelor britanice de homosexualitate în 1952 când a raportat poliției detalii despre o aventură homosexual cu un tânăr în vârstă de 19 ani. Acesta a fost la poliție pentru că a ajuns să fie amenințat cu șantaj. El a fost judecat ca homosexual la 31 martie 1952, oferind o apărare în afară de faptul că nu a văzut nimic greșit în acțiunile sale. Găsit vinovat, i s-au oferit alternative de închisoare sau injecții cu estrogen timp de un an. El a acceptat-o pe cea din urmă și s-a întors la o gamă largă de activități academice.

Nu numai că a continuat studiul morfogenezei, dar a lucrat și la idei noi în teoria cuantică, la reprezentarea particulelor elementare de către spinori și la teoria relativității. Deși era complet deschis cu privire la sexualitatea sa, a avut o altă nefericire despre care i s-a interzis să vorbească din cauza Legii secretelor oficiale. Acum, cu antecedente penale, el nu va mai putea lucra niciodată pentru sediul central al comunicațiilor guvernamentale, centrul de încălcare a codului postbelic al guvernului britanic.

Turing și-a petrecut restul scurtei cariere la Manchester. Din 1951 Turing lucra la ceea ce este acum cunoscut sub numele de viață artificială. El a publicat „Bazele chimice ale morfogenezei” în 1952, descriind aspecte ale cercetărilor sale privind dezvoltarea formei și tiparului în organismele vii. Turing a folosit computerul Ferranti Mark I din Manchester pentru a-și modela mecanismul chimic ipotezat pentru generarea structurii anatomice la animale și plante. În mijlocul acestei lucrări inovatoare, Turing a fost descoperit mort în patul său, otrăvit de cianură. Verdictul oficial a fost sinuciderea, dar nu a fost stabilit niciun motiv la ancheta din 1954.

Moartea sa este adesea atribuită „tratamentului” hormonal pe care l-a primit în mâinile autorităților în urma procesului său pentru că a fost homosexual. Cu toate acestea, el a murit la mai mult de un an după terminarea dozelor de hormoni și, în orice caz, Turing a suportat acel tratament crud cu ceea ce prietenul său apropiat Peter Hilton numea „forța amuzată”. De asemenea, pentru a judeca după înregistrările anchetei, nu au fost prezentate deloc dovezi care să indice că Turing intenționa să-și ia viața, nici că echilibrul său mintal a fost deranjat (așa cum a susținut legistul). De fapt, starea sa mentală pare să nu fi fost remarcabilă în acel moment. Deși sinuciderea nu poate fi exclusă, este de asemenea posibil ca moartea sa să fie pur și simplu un accident, rezultatul inhalării fumului de cianură dintr-un experiment în micul laborator alăturat dormitorului său. Nici crima de către serviciile secrete nu poate fi exclusă în totalitate, dat fiind că Turing știa atât de multe despre criptanaliză într-un moment în care homosexualii erau considerați ca amenințări la adresa securității naționale.

La începutul secolului XXI, urmărirea penală a lui Turing pentru că era homosexual devenise infamă. În 2009, premierul britanic Gordon Brown, vorbind în numele guvernului britanic, și-a cerut scuze public pentru tratamentul „complet nedrept” al lui Turing. Patru ani mai târziu, regina Elisabeta a II-a i-a acordat lui Turing o iertare regală .

Turing a fost onorat în alte moduri, în special în orașul Manchester, unde a lucrat până la sfârșitul vieții sale. În 1999, revista Time l-a numit unul dintre „100 de oameni cei mai importanți ai secolului al XX-lea”, spunând: „Faptul rămâne că toți cei care ating o tastatură, deschizând o foaie de calcul sau un program de procesare a textelor, lucrează la o încarnare a unei mașini Turing” .

În 2003, oamenii de știință Henry O'Connell și Michael Fitzgerald au publicat o lucrare care investighează dovezi pentru teoria conform căreia Turing avea sindromul Asperger. Aceasta este o formă de autism care nu este de obicei asociată cu dizabilitățile de învățare. Persoanele cu Asperger au mai puține probleme de vorbire decât cele cu forme mai severe de autism, dar încă au dificultăți în înțelegerea și prelucrarea limbajului.

Printre altele, raportul școlii lui Turing spunea că este antisocial, că are un singur prieten la școală și că are interese înguste în știință, matematică și chimie. De asemenea, mânca un măr înainte de a merge la culcare în fiecare seară, avea scriere de mână slabă și evita contactul vizual atunci când vorbea cu oamenii. Toate acestea, totuși, se bazează pe comportament raportat și dovezi anecdotice, nu pe observații clinice.

În iulie 2019, Banca Angliei a anunțat că Turing va apărea pe noua bancnotă din Marea Britanie de 50 de lire sterline, împreună cu imaginile operei sale. Faimosul om de știință a fost ales dintr-o listă de aproape 1.000 de candidați nominalizați de publicul larg.

Bibliografie:

- https://www.britannica.com/biography/Alan-Turing

- https://www.hollywoodreporter.com/news/alan-turings-5-powerful-quotes-752669

- https://www.azquotes.com/author/14856-Alan_Turing

- https://www.biography.com/scientist/alan-turing

- https://eandt.theiet.org/content/articles/2014/11/was-alan-turing-dyslexic/

- https://brilliant.org/wiki/enigma-machine/

- https://www.nms.ac.uk/explore-our-collections/stories/science-and-technology/enigma-encoding-machine/

- https://www.britannica.com/technology/Difference-Engine

- https://www.britannica.com/biography/Charles-Babbage

- https://www.linkedin.com/pulse/history-eniac-computer-phil-holberton

- https://www.ukessays.com/essays/information-technology/the-eniac-computer-the-first-processor-invented-information-technology-essay.php

- https://ziare.com/internet-si-tehnologie/calculator/in-urma-cu-70-de-ani-lumea-facea-cunostinta-cu-primul-calculator-pentru-uz-general-eniac-1408655

- https://www.agerpres.ro/documentare/2021/02/14/documentar-75-de-ani-de-la-prezentarea-primului-calculator-electronic-pentru-uz-general-eniac-in-pennsylvania-14-februarie--660188

- https://www.quora.com/How-big-was-the-ENIAC-computer-and-memory

- https://www.britannica.com/technology/Colossus-computer

- https://www.telegraph.co.uk/technology/connecting-britain/colossus-bletchley-computer-broke-hitler-codes/

- https://www.britannica.com/technology/Colossus-computer/Impact

- https://www.scientia.ro/tehnologie/39-cum-functioneaza-lucrurile/881-masinile-de-decriptare-colossus.html

- http://www.colossus-computer.com/colossus1.html

- http://www.ivorcatt.com/47c.htm

- https://ukdiss.com/examples/colossus-computer-history.php

- https://www.britannica.com/technology/computer/The-Turing-machine

- https://www.britannica.com/technology/Turing-test

- https://gotech.world/inteligenta-artificiala-definitie-tipuri-de-ai-cum-invata-si-ce-aplicatii-are/

- https://www.javatpoint.com/turing-test-in-ai

- https://www.cs.cmu.edu/~mihaib/articole/ai/ai-html.html

- https://plato.stanford.edu/entries/chinese-room/

- https://www.theguardian.com/science/blog/2014/nov/28/imitation-game-alan-turing-us-intelligence-ian-fleming

- https://www.nsa.gov/Portals/70/documents/about/cryptologic-heritage/historical-figures-publications/publications/wwii/solving_enigma.pdf

- https://www.quora.com/Did-Alan-Turing-really-shorten-World-War-II

- https://www.quora.com/unanswered/How-did-the-world-react-when-Alan-Turings-contribution-in-the-Second-World-War-was-unclassified

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alan Turing - masina Enigma, computerele in WW2.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
7 535 cuvinte
Nr caractere:
38 473 caractere
Marime:
7.36MB (arhivat)
Publicat de:
Andreea Crețu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Calculatoare
Predat:
Facultatea de Biotehnologii , Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
Materie:
Calculatoare
Sus!