Marile burse de valori din lume

Extras din proiect:

SCURT ISTORIC AL BURSELOR

Aparitia burselor este legata, dupa unele opinii , de marile lucrari publice realizate de Imperiul Roman, care necesitau capitaluri importante. Constituirea de drumuri publice , de monumente a facut necesara asocierea numerosilor detinatori de economii, fractionarea efortului de investire intre mai multi asociati.

In secolul al 13-lea,la Toulouse, cativa negustori puternici au avut ideea creerii primei societati pe actiuni cunoscuta in Franta : "Les Moulins du Basacle et du Chateau de Toulouse". Proprietatea acestei societati a fost divizata intre mai multe persoane care puteau vinde sau schimba partile detinute. Inventatorul uneia din primele valori mobiliare este regele Francois I, care emite pentru prima data un imprumut public de tip obligatar in Franta pentru finantarea unui razboi cu milanezii.

In sensul contemporan al termenului , bursa de valori apare la Amsterdam, cand se emit pentru prima data pe piata actiuni, care sunt schimbate in cantitati mari si cotate in functie de legea cererii si a ofertei. Aparitia acestor actiuni este legata de constituirea "Companiei Indiilor Orientale", care avea nevoie de capitaluri mari necesare realizarii expeditiilor sale coloniale.

Un punct de reper important il reprezinta infiintarea burselor de la Lyon (1548), Toulouse (1549), Rouen (1561), Paris (1563) si Bordeaux (1571).

Aparitia societatilor anonime si a actionarilor care permit materializarea de asocieri a constituit momentul de inflorire a burselor de valori. Marile nume inscrise la cota reflecta activitatea industriala si financiara care ia un avint important in secolul al XIX -lea: transportul pe calea ferata, industria siderurgica, a exploatarii carbunelui, gazului metan si electricitatii, marile banci , etc.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marile Burse de Valori din Lume.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Nr cuvinte:
3 394 cuvinte
Nr caractere:
19 407 caractere
Marime:
22.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Burse
Tag-uri:
bursa, valoare
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!