Țesuturi vegetale și animale

Extras din proiect:

La organismele unicelulare,celula indeplineste toate celulele necesare vietii: hranire, respiratie, reproducere; La organismele pluricelulare, celulele se specializeaza, fiecare pentru o anumita functie, fiecare celula avand forma si structura corespunzatoare acelei functii.Astfel apar tesuturile.Stiinta care studiaza tesuturile se numeste histologie.

Tesuturile sunt grupari de celule interdependente care au aceeasi origine, forma, structura si functie.Tesuturile se grupeaza la randul lor, formand organe.

Dupa forma celulelor,tesuturile pot fi:

-parenchimatice;

-prozenchimatice.

Tesuturile parenchimatice sunt alcatuite din celule izodiametrice,la care cele trei diametre sunt egale;

Tesuturile prozenchimatice sunt alcatuite din celule heterodiametrice la care diametrul longitudinal este mai mare decat cel orizontal.

Tesuturile embrionare sunt formate din celule care se divid. Se formeaza astfel celule noi, care se diferentiaza ulteriuor, specializandu-se si generand tesuturi definitive.

Celulele meristematice sunt mici, rotunjite, cu pereti subtiri, fara spatii libere intre ele. Sintetizeaza intens substante organice. Meristemele sunt singurele tesuturi in care pot fi observate celule aflate in diferite faze ale mitozei.

Embrionul este format la inceput numai din meristem primordial. Pe masura ce plantuta se dezvolta, majoritatea celulelor se specializeaza si nu se mai divid. Raman cateva celule meristematice primordiale in varfurile radacinilor si tulpinilor. Din ele deriva meristeme primare, cu un inceput de diferentiere, care asigura cresterea in lungime. Denumirea de meristeme apicale indica pozitia lor in varfurile de crestere. La unele familii (graminee) exista meristeme primare intercalare, deasupra nodurilor tulpinii. In unele cazuri, celulele tesuturilor definitive redobandesc capacitatea de diviziune si astfel apar maristeme secundare.

Acestea sunt situte in afara axului organelor (de aceea sunt meristeme laterale), pe doua cercuri concentrice si asigura ingrosarea secundara a radacinii si tulpinii.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tesuturi Vegetale si Animale.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Marime:
503.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
tesuturi, graminee, celule
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!