Orzul și secara

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

ORZUL

Hordeum vulgare convar. hexastichum

Hordeum vulgare convar. distichum (orzoaica)

Hordeum vulgare L. (Orzul) este o specie de plante cerealiere apartinand genului Hordeum care face parte din familia Poaceae. Exista doua specii de orz : orz cu sase randuri ( Hordeum vulgare convar. hexastichum) si orz cu doua randuri (orzoaica) (Hordeum vulgare convar. distichum ).

Origine

Regiunea de origine a orzului este Orientul Apropiat, ca si zona balcanica de est. Marturiile istorice cele mai vechi despre orz dateaza din anii 10 500 i.e.n. Incepind cu anii 8.000 i.Hr. in Egiptul Antic orzul apare ca orz salbatic (Hordeum vulgare), iar de prin anii 7.000 i.e.n. se face o cultivare selectiva a orzului in acelasi Egipt antic. De prin anii 5.000 (i.e.n.) se cultiva orzul si in Europa centrala.

Caracteristici

Planta atinge inaltimea de 0,7 - 1,2 m. Fructul este un spic cu mustati lungi. Spicul copt atarna pe tulpina plantei. Sunt variante diferite de spic de orz cu numarul de graunte pe spic variind, de la varianta orzului de vara la cea de iarna. Orzul de iarna este folosit de obicei in furajarea animalelor, datorita calitatii inferioare a grauntelor. Orzul este o cultura cerealiera cu utilizari multiple:ca furaj, la fabricarea berii, in alimentatie s. a. Timp indelungat a fost una din culturile principale impreuna cu graul si meiul. In ultimele decenii importanta orzului s-a redus, iar suprafata cultivata s-a restrans de 3-4 ori.

Cultivare

Orzul se dezvolta bine in special pe terenuri joase umede, dar se adapteaza si la conditii mai vitrege (soluri sarate) de cultivare. Avand rezistenta la frigurile din timpul iernii mai redusa decat cea a graului sau secarei, semanatul orzului se face numai primavara timpuriu, dar coacerea spicelor se produce intr-un timp scurt (uneori record, de numai 100 de zile) la orzul de vara.

Recoltarea spicelor de orz se face cand acestea ajung sa se coloreze in galben intens. Recolta per hectar a orzului de vara atinge 40-60 dt, iar cea a orzului de iarna intre 50 - 90 dt, ( recolta de graunte).

Utilizare

Grauntele de orz contin un procent in celuloza de 8-15 % (nedecorticat), amidon 60-70 %, proteine 11%, balast 10 % , lipide, vitamine (mai ales B) si substante minerale, gluten. Persoanele cu intoleranta la gluten nu pot consuma bere, pentru ca orzul este un ingredient important.

Importanta economica a orzului este mai redusa in comparatie cu cea a graului, porumbului, orezului sau secarei, fiind folosit, in special orzul de iarna, ca furaj pentru animale. In hrana oamenilor se poate aminti in mod deosebit cafeaua malt si producerea berii, De asemenea, se mai poate aminti efectul extractului de orz, in cazuri de febra ridicata, avand efectul de scadere a febrei bolnavului.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Orzul si Secara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
2 556 cuvinte
Nr caractere:
13 654 caractere
Marime:
249.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
biologie, agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!