Nutriția Microorganismelor

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Nutritia este un proces fiziologic complex, prin care microorganismele isi procura energia si toate elementele necesare cresterii, reproducerii si intretinerii functiilor vitale.

Procesul de nutritie se realizeaza in cadrul metabolismului celular care cuprinde doua laturi esentiale:

- reactiile de catabolism care constau in degradarea secventiala a compusilor macromoleculari prin actiunea catalitica a enzimelor. Degradarea consta in formare de compusi cu molecule mici si se face secvential pe cai biochimice, prin care se elibereaza cuantificat energia potentiala cuprinsa in produsul catabolizat. Aceste reactii au caracter exergonic.

- reactiile de anabolism se desfasoara concomitent cu reactiile de catabolism si constau in reactii de biosinteza catalizate enzimatic prin care celula vie, folosind compusi cu molecule mici si o cantitate de energie, cladeste compusi macromoleculari, care intra in structura celulei cu rol functional sau de rezerva. Totalitatea reactiilor de anabolism contribuie la cresterea in dimensiune si la reproducerea celulelor si au caracter endergonic.

Pentru asigurarea procesului de nutritie celula microbiana necesita diferiti nutrienti care trebuie sa prezinte anumite dimensiuni care sa le permita trecerea prin peretele celular si membrana citoplasmatica. Apoi sunt transformati in celula si are loc formarea compusilor celulari.

Figura 1: Reprezentarea schematica a procesului de nutritie

In cazul reactiilor de catabolism, compusii macromoleculari sunt continuti de substratul care constituie nutrient pentru celula vie, iar in cel al reactiilor de anabolism compusii macromoleculari se regasesc in componentii celulari esentiali pentru crestere, reproducere si intretinerea functiilor vitale. Compusii cu molecule mici care nu mai sunt necesari se elimina sub forma produsilor de catabolism. In procesul de nutritie se stabileste o interdependenta intre microorganisme si mediu. In aceasta unitate dialectica mediul are rolul activ iar microorganismele se adapteaza la conditiile de mediu actionand si transformand mediul. Aceasta interrelatie a permis ca, in timp, sa se realizeze adaptari specifice ale microorganismelor la cele mai dificile conditii oferite de mediul ambiant.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nutritia Microorganismelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 960 cuvinte
Nr caractere:
24 008 caractere
Marime:
37.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
nutritie, microorganism
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!