Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Maslinul este un arbore originar din Siria si zonele de litoral din Turcia, foarte raspandit si in Grecia continentala si in arhipelagul elen. Este considerat "arborele vesnic roditor", fiind un arbore cu o longevitate extraordinara, avand o uimitoare putere de regenerare, dand mereu radacini si lastari noi.

Genul Olea contine in jur de 20 de specii larg raspandite in jurul globului. Sunt pomi mici intalniti in zonele limitrofe Marii Mediterane, in sudul Africii, in sud-estul Asiei, in estul Australiei. Frunzele maslinilor se mentin verzi pe intreaga durata a anului.

Maslinul prefera climate cu ierni blande si veri toride, se dezvolta foarte bine pe soluri calcaroase atinse de briza marii.

Olea europaea, maslinul european, este cea mai cunoscuta specie din genul Olea, fiind apreciat inca din antichitate. Maslinele erau folosite fie pentru obtinerea uleiului de masline, fie erau consumate ca fructe. Pentru ca au un gust amar, maslinele treceau printr-un proces natural de fermentare sau erau consumate in saramura.

Maslinul salbatic este un pom mic cu aspect de tufis, cu crestere lenta si crengi presarate cu ghimpi. Varietatile cultivate prezinta multe deosebiri, dar in general sunt lipsiti de spini, mai compacti si mai productivi. Maslinii au o crestere lenta, dar sunt si foarte longevivi. Lasati sa se dezvolte natural, maslinii pot avea trunchiuri de dimensiuni considerabile, fiind inregistrate recorduri de peste 10 metri in diametru si peste sapte secole de viata. In Italia se crede ca unii din cei mai batrani maslini dateaza din primii ani ai Imperiului Roman, parere infirmata de multi specialisti.

Exista in jur de 20 de specii de maslini, printre acestea se numara: Olea brachiata, Olea capensis, Olea caudatilimba, Olea europaea, Olea exasperata, Olea guangxiensis, Olea hainanensis, Olea laxiflora, Olea neriifolia, Olea paniculata, Olea parvilimba, Olea rosea, Olea salicifolia, Olea tetragonoclada, Olea tsoongii, Olea undulata.

Exista, insa, un foarte mare numar de varietati de maslini cunoscuti crescatorilor din ziua de azi. Doar in Italia au fost identificate peste 300 de varietati, insa dintre acestea doar cateva sunt cultivate pe suprafete intinse. Principalele varietati intalnite in Italia sunt: Frantoio, Leccino si Carolea. Comparand aceste varietati cu varietatile descrise de savantii Romei antice nu s-a reusit o identificare sigura. Se crede, totusi, ca unele varietati existente in zilele noastre sunt inrudite cu varietatea Licinian, descrisa de Plinius alaturi de alte 15 varietati cultivate in vremea sa. Datorita uleiului obtinut, Licinian era cea mai apreciata varietate in Roma Antica.

Maslinele de masa pot fi clasificate in functie de dimensiuni si de numarul de masline dintr-un kilogram.

Studiu privind produsele obtinute din materia prima Masline in hypermarket-ul CORA

1.Produsul ca atare :

Diferite varietati de masline comercializate vrac si depozitate in tavite umplute cu saramura , pastrate in combine frigorifice:

o Masline negre cu cimbru si usturoi :

Pret : 25,94 lei / kg.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Masline.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
2 649 cuvinte
Nr caractere:
15 091 caractere
Marime:
315.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Biologie
Tag-uri:
agronomie, Alimentatie, biologie
Predat:
la liceu
Sus!