Mărul și morcovul

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Regn:

Plantae

Increngatura:

Magnoliophyta

Clasa:

Magnoliopsida

Ordin:

Rosales

Familie:

Rosaceae

Subfamilie: Maloideae sau Spiraeoideae

Gen:

Malus

Specie:

M. domestica

Marul (Malus domestica) este o specie de plante din familia Rosaceae. Aceasta specie cuprinde intre 44 si 55 de soiuri, care se prezinta ca pomi sau arbusti. Varietatile de mar cresc in zona temperata nordica din Europa, Asia si America de Nord, printre acestea existand un numar mare de hibrizi.

Cea mai raspandita forma a marului este marul cultivat (Malus domestica). Speciile din Asia de Est au fructe de marimea unei cirese, ca de exemplu marul japonez (Malus floribunda); altele, ca Malus baccata si Malus sieboldii var. zumi, sunt cultivate numai ca plante ornamentale. Acestea nu trebuie confundate cu specia Punica granatum (rodie).

Utilizari medicinale

Chiar daca este un aliment, calitatile sale terapeutice sunt cunoscute inca din timpuri stravechi. Plinius cel Batran il recomanda in bolile de stomac, iar ceva mai tarziu, calugarita Hidelgard von Bingen recomanda marul contra migrenelor, a durerilor de ficat si de splina. Marul are actiune tonica, diuretica, uricolitica, depurativa, antiseptica, intestinala, hipocolesterolemianta si laxativa. Este indicat in astenie, surmenaj, convalescenta, graviditate, anemie, reumatism, guta, litiaza urica, hepatita, colibaciloza, stari febrile, ulcer gastric, gastrite, insomnie, diabet si altele. Trebuie sa tinem cont de faptul ca partea comestibila a marului este de fapt receptaculul(o prelungire a coditei) iar fructul in sine este ceea ce se numeste in termeni populari "cotor", parte care in cele mai multe cazuri nu este comestibila.

MORCOVUL

Regn:Plantae

Increngatura:Magnoliophyta

Clasa:Magnoliopsida

Subclasa:Liliidae

Ordin:Apiales

Familie:Apiaceae

Gen: Daucus

Specie:Daucus carota

Morcovul (Daucus carota), este o radacina vegetala, de culoare portocalie. Partea comestibila a plantei este radacina . Este o planta bienala, in primul an ies frunzele care produc alimentul plantei, iar tuberculul inmagazineaza zaharuri pentru ca planta sa infloreasca in al doilea an. Lastarul florii ajunge aproape de 1 m lungime, cu ramurele de floare albe.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marul si Morcovul.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
2 692 cuvinte
Nr caractere:
15 063 caractere
Marime:
175.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Biologie
Tag-uri:
agronomie, biologie
Predat:
la liceu
Sus!