Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Glucoza a fost izolata pentru prima data in 1747 din rasini de Andreas Marggraf. Numele glucoza a fost dat in 1838 de Jean Dumas. Etimologia acestui cuvant este "glycos" (greaca) si inseamna dulce, zahar. Structura acesteia a fost insa descoperita de Emil Fischer. Glucoza este o substanta care face parte din clasa glucidelor sau zaharidelor. Denumirea de zaharuri sau de zaharide provine de la numele zaharului (sakkharon, in limba greaca), adus in Europa in anul 1492 si descoperit mai tarziu, in 1747 in sfecla de zahar.

Fig.1: Rodii (fructele dulci contin glucoza)

II. Surse de glucoza

Glucoza este monozaharida care apare in compozitia multor oligozaharide (zaharoza, maltoza, lactoza) si polizaharide (amidon, celuloza). In stare libera se gaseste in fructe dulci, in mierea de albine (amestec de fructoza si glucoza), in sange.

Este prezenta in organismul uman datorita alimentelor, dar si faptului ca acesta isi produce singur aceasta substanta. Alimentele bogate in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (cartofii, faina de cereale). Ajunge in sange prin peretele intestinal. Doar monozaharidele precum glucoza si fructoza sunt absorbite de oameni. Acestea sunt produsele finite ale digestiei carbohidratilor. Glucoza este absorbita cu ajutorul ionilor de Na+ in peretele celular ducandu-se direct la celulele nervoase, iar restul la ficat, muschi unde e inmagazinat ca glicogen si transformat in glucoza cand e nevoie de energie. Un adult are in sange 5-6 g (aproximativ o lingurita) care vor da o energie sufucienta pentru 15 minute.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Glucoza.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 671 cuvinte
Nr caractere:
8 735 caractere
Marime:
33.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Biologie
Tag-uri:
glucoza, zahar
Predat:
la liceu
Profil:
Resurse naturale şi protecţia mediului
Sus!