Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Arahidele sunt originare din America de Sud, Mexic si America Centrala, fiind plante anuale. Desi sunt considerate a fi fructe uscate, ele fac parte din familia leguminoaselor. Fructele sunt niste pastai ce se dezvolta sub pamant, fiecare putand contine pana la 4 seminte din care se dezvolta alunele.

Cunoscute si sub denumirea de ,,alune de pamant" sau ,,alune americane", arahidele au fost folosite in alimentatie de catre oameni din cele mai vechi timpuri. Cercetarile arheologice au scos la iveala dovezi ale cultivarii arahidelor in Peru cu circa 7.600 de ani in urma. In cultura pre-columbiana, arahidele ocupau un loc de cinste, regasindu-se in diferite forme de arta precum sculptura sau bijuteriile. Exploratorii portughezi au popularizat aceasta planta si pe continentul european si cel african in secolul 19, de unde a fost adusa ulterior si in America de Nord. In Statele Unite arahidele au fost aduse in secolul 18 de catre negutatorii de sclavi, fiind cultivate in special pentru uleiul extras, ca hrana pentru animale sau ca un inlocuitor pentru cacao.

Fructele sunt pastai care se dezvolta in pamant, de unde le vine si numele. Dupa fecundare, inflorescenta se indoaie in jos si impinge fructele sub pamant (la o adancime de 7-10 cm), unde acestea se dezvolta. Pastaile contin 1-4 seminte acoperite cu o pielita usor detatabila (pelicula), de culoare galbena sau aramie, protejate de o coaja celulozica, reticulara, colorata in galben deschis. Aceasta se desprinde usor si reprezinta circa 25% din greutatea totala a fructului.

Arahidele sunt deosebit de hranitoare. Proprietatile lor medicinale nu sunt foarte importante, dar merita luate in seama. Consumul de arahide impulsioneaza activitatea ficatului si a bilei. A fost evidentiata, de asemenea, contributia compusilor din arahide la combaterea imbatranirii tesuturilor. Arahidele sunt un aliment utilizat frecvent si cu bune rezultate in situatii de surmenaj intelectual, in oboseala fizica accentuata, in facilitatea tranzitului intestinal. Sunt cunoscute si ca un factor de calmare si reechilibrare a activitatii rinichiului. Uleiul de arahide este remarcat ca un agent activ de reducere a colesterolului, contribuind astfel la profilaxia unor maladii cardiovasculare.

Contin minerale precum magneziul, zincul, cuprul, fosforul sau potasiul, precum si o importanta cantitate de fibre. Cercetarile stiintifice recente au demonstrat ca arahidele si fructele uscate in general contin antioxidanti, extrem de folositori sanatatii organismului uman. S-a constatat ca nivelul de antioxidanti din arahide rivalizeaza cu cel al multor fructe si legume precum merele, murele, capsunele sau morcovii.

Arahidele sunt cultivate in numeroase regiuni ale lumii, principalii exportatori fiind SUA, China si Argentina, cel mai mare importator fiind Uniunea Europeana, cu 44% din totalul cererii mondiale.

Nautul (Cicer arietinum)

Istoric

A fost introdus, drept cultura, in Evul Mediu, iar in estul Europei, incepe sa fie cunoscut abia din secolul al XVII-lea. Acum, aceasta planta este cultivata in Asia Centrala, Africa, India, precum si in unele tari din Europa precum Spania, Italia si Bulgaria.

In perioada cand Dobrogea facea parte componenta a Imperiului Otoman si unde traia o insemnata comunitate turca, au existat culturi de naut si pe teritoriul acestei provincii romanesti, unde verile calde si secetoase erau prielnice acestei plante. De aici provine si denumirea alternativa de mazare a berbecilor. Turmele de oi ale mocanilor transilvaneni care transhumau in Dobrogea provocau adesea pagube acestei culturi, fiind hrana preferata a berbecilor.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arahidele.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
2 582 cuvinte
Nr caractere:
14 279 caractere
Marime:
612.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
agronomie, biologie
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!