Studiu de caz privind evoluția impozitului pe profit la nivelul sistemului bancar în perioada 2007-2011

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

I. Element teoretice privind impozitul pe profit

1. Subiectii impunerii. Impozitul pe profit face parte din categoria impozitelor directe, datorate bugetului de stat. In functie de forma de organizare si forma de proprietate, de sursa de venit sau de rezidenta, Codul fiscal a grupat subiectii impunerii in cinci categorii. Mai intai, persoane juridice romane, categorie de contribuabili din care fac parte companiile nationale, societatile nationale, regiile autonome, indiferent de subordonare, societatile comerciale, indiferent de forma de organizare si de forma de proprietate, inclusiv cele cu participare sau cu capital strain sau cu capital integral strain, societatile agricole si alte forme de asociere agricola cu personalitate juridica, organizatiile cooperatiste, institutiile financiare si institutiile de credit, fundatiile, asociatiile, organizaiile, precum si orice alta entitate care are statutul legal de persoana juridica constituita potrivit legislatiei romane.

Persoanele juridice straine care desfasoara activitati prin intermediul unui sediu permanent in Romania. Persoanele juridice straine sunt acele persoane constituite ca atare, potrivit legislatiei altui stat si care pot sa desfasoare activitati aducatoare de profit pe teritoriul tarii noastre, dupa recunoasterea lor ca persoane juridice straine, in conditiile stabilite de dreptul roman.

Persoanele juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere fara personalitate juridica. Astfel de asocieri fara personalitate juridica pot fi, spre exemplu, asociatia in participatiune, reglementata de Codul comercial, sau societatea de drept civil, reglementata de Codul civil. Persoanele juridice straine care realizeaza venituri din sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea ori cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana. Persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate in Romania si strainatate, din asocieri fara personalitate juridica.In aceste situatii, impozitul datorat de persoana fizica se calculeaza, se retine si se vireaza de persoanele juridice romane.

2. Baza impozabila. In cazul acestui impozit, baza impozabila o constituie profitul impozabil ca suma asupra careia se aplica o cota de impunere in vederea determinarii impozitului datorat de subiectul impozabil. Astfel, potrivit Codului fiscal, impozitul pe profit se aplica dupa cum urmeaza:

a) in cazul persoanelor juridice romane, asupra profitului impozabil obtinut din orice sursa din Romania si din strainatate;

b) in cazul persoanelor juridice care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania, asupra profitului impozabil atribuibil sediului permanent;

c) in cazul persoanelor juridice straine si al persoanelor fizice nerezidente care desfasoara activitati in Romania, intr-o asociere fara personalitate juridica, asupra veniturilor atribuibile fiecarei persoane. Pentru personele fizice rezidente asociate cu persoanele fizice romane care realizeaza venituri atat in Romania, cat si in strainatate, din asocieri fara personalitate juridica, impozitele se aplica asupra partii din profitul impozabil al asocierii atribuibile persoanei fizice rezidente. In cazul persoanelor juridice straine care realizeaza venituri din vanzarea sau cesionarea titlurilor de proprietate detinute la o persoana juridica romana, impozitul se aplica asupra profitului impozabil aferent acestor venituri. De asemenea, daca aceleasi persoane mentionate mai sus realizeaza venituri din sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania, datoreaza un impozit aplicat profitului impozabil aferent acestor venituri. Profitul impozabil, de care am amintit mereu pana acum, se determina ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.

Bibliografie:

Vacarel Iulian - Finante publice ( Editia a VI-a), Editura Didactica si Pedagogica, 2007, Bucuresti

BANCA NATIONALA A ROMANIEI - 12/2011 - BULETIN LUNAR

BANCA NATIONALA A ROMANIEI - Raport asupra stabilitatii financiare - 2011

Ministerul Finantelor Publice - www.mfinante.ro - Directia Generala de Analiza Macroeconomica si Politici Financiare - rapoarte

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studiu de caz privind evolutia impozitului pe profit la nivelul sistemului bancar in perioada 2007-2011.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
4 065 cuvinte
Nr caractere:
25 005 caractere
Marime:
388.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
impozit, profit
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!