Sistemul bancar în România

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

- Evolutia si rolul sistemului bancar in Romania
- Rolul sistemului bancar in cadrul economiei
- Organizarea sistemului bancar din Romania
- Tipuri de banci
- Serviciile bancare din Romania

Extras din proiect:

Sistemul bancar romanesc, pana la sfarsitul anului 1989 oferea un numar limitat de servicii si produse bancare.Dupa 1989, Romania a fost martora a multor schimbari, iar trecerea la o economie de piata, a determinat cresterea numarului agentilor economici privati. Acest aspect a determinat nevoia dezvoltarii unui sistem bancar care sa raspunda solicitarilor pietei si sa asigure oferta de produse si servicii bancare necesare unei economii de piata.

Reforma sistemului bancar a inceput in 1990-1991, prin elaborarea si adoptarea unei noi legislatii bancare privind organizarea si functionarea bancii centrale si a bancilor comerciale. Noua legislatie bancara se refera la Legea privind activitatea bancara (nr. 33/1991), care a fost in vigoare in perioada 1991-1997; Legea 58/1998 numita Legea bancara care a fost recent promulgata de presedintele tarii, Legea privind statulul Bancii Nationale a Romaniei (34/1991), Legea privind procedura falimentului bancilor (nr. 83/1998).

De asemenea, o importanta deosebita o detine Legea societatilor comerciale (nr. 31/1990) datorita faptului ca bancile sunt organizate ca societati comerciale in plus fiind necesara autorizarea acordata de B.N.R. pe baza criteriilor stabilite prin reglementari si norme speciale. Noile legi au fost elaborate in concordanta cu directivele bancare ale Uniunii Europene.

In scopul imbunatatirii cadrului legal privind activitatea bancara si alinierea acestuia la reglementarile Uniunii Europene. B.N.R. urmareste modificarile ce apar in legislatie bancara a tarilor dezvoltate.Prin noile reglementari, Banca Nationala incearca sa creeze un sistem bancar modern si, in acelasi timp, sa-si indeplineasca rolul de banca centrala.

Romania si-a imbunatatit practica bancara cu noi tehnici si instrumente. Obiectivul principal al tuturor acestor imbunatatiri este de a constitui o retea de banci comerciale, eficiente si viabile care sa ofere o gama larga de servicii bancare necesare sustinerii cresterii economice intr-o economie de piata. Romania poate sa aiba, din nou, un sistem bancar eficient, integrat circuitului financiar international, stimuland dezvoltarea si modernizarea economiei romanesti.

Capitolul I

EVOLUTIA SI ROLUL SISTEMULUI BANCAR DIN ROMANIA

1.1. Evolutia sistemului bancar din Romania

Sistemul bancar modern romanesc a aparut in secolul al XIX- lea, iar dezvoltarea sa s-a accentuat in special dupa Unirea Principatelor Romane de la 1859. Au inceput sa functioneze primele banci cu capital autohton si /sau strain avand activitate atat comerciala, cat si de emisiune. In 1864 apare Casa de Depuneri si Consemnatiuni, institutie autonoma cu personalitate juridica, supusa controlului strict al Ministerului Finantelor. A devenit principala banca de emisiune a Principatelor Unite pana in 1880.

Activitatea sa consta in atragerea economiilor populatiei in scopul constituirii mijloacelor financiare necesare dezvoltarii economice a tarii (infiintarea unor noi intreprinderi, forme model, asezaminte de cultura si institutii de credit), dar si finantarea bugetului statului. Astfel, se primeau depuneri voluntare din partea populatiei, in vederea fructificarii, si depuneri obligatorii din partea statului. Casa de Depuneri acorda credite atat statului cu prioritate si fara garantii, cat si particularilor cu garantii ipotecare, si numai pe termen de maxim un an.

In 1880 este infiintata Banca Nationala a Romaniei (B.N.R.) cu rol de banca centrala, organizarea fiind conceputa dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei. Capitalul a fost stabilit la 30 milioane lei (60.000 de actiuni), participarea statului roman fiind de 33%, adica 10 milioane lei. Capitalul B.N.R. provenea in mare parte din surse romanesti, de stat si particulare, ceea ce pe de o parte asigura controlul asupra economiei nationale, iar pe de alta parte nu permitea controlul strain asupra sistemului bancar romanesc.

Activitatea B.N.R. era deosebit de complexa : efectua emisiunea monetara, era casierul statului, sprijinea dezvoltarea si modernizarea economiei si a sectorului bancar prin creditarea activitatii economice si comerciale, sconta cambii si alte efecte de comert, facea comert cu aur si argint, primea in depozit metale, sume de aur si argint, sume de bani in cont curent, etc. La 1 ianuarie 1901, statul roman, puternic afectat de criza economica din 1900, si de marile deficite bugetare inregistrate, a fost nevoit sa se retraga de la capitalul B.N.R. si sa vanda actiunile pe care le detinea; astfel, B.N.R. a devenit banca de emisiune particulara.

In 1881 sunt infiintate la Bucuresti Bursa de Valori si Bursa de Marfuri. Dezvoltarea economica a tarii, industrializarea, cresterea ca numar si anvergura proiectelor de investitii au avut loc in stransa legatura cu dezvoltarea, modernizarea si intarirea sistemului bancar romanesc. Au fost create numeroase banci cu capital autohton sau strain ceea ce a dus la cresterea concurentei pe piata financiara romaneasca, iar fenomenul de centralizare a capitalului bancar a dus la aparitia primelor banci romanesti puternice. Aceasta dezvoltare a catacterizat perioada cuprinsa intre momentul infiintarii B.N.R. (1880) si criza economica din 1929-1933.

Ulterior, efectele puternicei recesiuni

Bibliografie:

- www.referate.ro

- www.e-referate.ro

- www.buisnessmagazin.ro

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul bancar in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 201 cuvinte
Nr caractere:
19 330 caractere
Marime:
18.00KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
romania, sistem bancar, Economie, burse
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Vasilescu Cezar
Sus!