Sistemul Bancar German

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.1. Istoric

Sistemul bancar isi are originea in trecutul indepartat, existand marturii foarte vechi care dovedesc ca au fost practicate activitati ce pot fi considerate ca fiind formele incipiente ale practicii bancare.

Cu privire la originea bancilor exista diferite pareri. Unii cercetatori sustin ideea ca primii bancheri au fost cei care efectuau schimbul de bani, moment asociat cu aparitia si circulatia monedei metalice. Alti cercetatori considera ca notiunea de banca este asociata momentului in care un grup de persoane a avut ideea de a primi disponibilitati banesti de la persoane care doreau sa faca economii, iar in baza acestor depozite constituie, sa ofere imprumuturi celor care avea nevoie de fonduri banesti suplimentare.

Primele marturii scrise privind activitatea de depuneri si imprumuturi sunt dinBabylon si Egiptul Antic. In acea perioada templele erau atat loc de rugaciune, cat si loc de pastrare a banilor si tezaurilor. Informatii referitoare la imprumuturi, depozite si dobanzi percepute se gasesc in Codul lui Hammurabi, care poate fi considerat primul set de reglementari bancare.

Dezvoltarea comertului si a transporturilor a determinat sporirea activitatilor bancare si implicit cresterea numarului acestora. Din ce in ce mai multi oameni au inceput sa folosesca serviciile bancare.

Prima banca publica poate fi considerata Banca din Venetia, infiintata in anul 1171 si recunoscuta ca banca de viramente in1587, sub numele de Banca della Plazza del Rialto.

In masura in care comertul national si international a continuat sa se dezvolte, bancile au inceput sa raspunda noilor cerinte ale comerciantilor. Astfel, au fost stabilite relatii intre banci prin care sa se asigure finantarea dezvoltarii afacerilor si a comertului.

Incepand cu secolele XVII-XVIII, activitatea bancara s-a dezvolta in toataEuropa.Banca din Amsterdam si Banca Angliei sunt modelul pecare s-au bazat structurile bancare create ulterior. In secolul al XIX-lea, in tarile occidentale, are loc un proces amplu de consolidare a sistemelor bancare. Pe langa o dezvoltare relativ uniformaa aparatului bancar, evolutia sa imbraca forme diferite in functie de fiecare tara.

In Germania, sistemul bancar ia nastere odata cu aparitia Bancii din Hamburg in 1619, care avea drep model Banca din Amsterdam. Aceasta, initial a fost o banca de depozite, iar apoi a efectuat si operatiuni de virament. Crearea unei monede de cont specifice, numita "Marko-Banco", precum si rigoarea operatiunilor bancare, i-au dat acestei banci o mare notorietate.

In anul 1621 se infiinteaza Banca din Nuremberg, care alaturi de Banca din Amsterdam reusesc sa consolideze sistemul bancar din Germania.

In forma sa moderna, de fapt, sistemul bancar s-a constituit incepand cu jumatatea secolului al XIX-lea. De acum, dezvoltarea sistemului bancar are loc in doua forme intens diferentiate. Pe de o parte are loc constituirea bancilor comerciale care s-au concentrat intr-o perioada de timp foarte scurta, iar pe de alta parte este vorba despre dezvoltarea unei retele mari de banci cooperatiste si populare.

Dezvoltarea fara precedent a sistemului bancar organizat pe diferite principii fata de alte tari a fost un factor important care a ajutat Germaia sa devina cea mai consolidata economie a Europei si lider al Uniunii Europene. Conceptul de baza al activitatii bancare este sistemul bancilor universale, "ALL FINANZ". Acesta se bazeaza pe faptul ca bancile germane se pot implica in orice activitate financiara.Astfel, o banca se poate implica in activitati bancare precum celecomerciale, de afaceri, de investitii, asigurari,daca are logistica necesara.

Datorita tipurilor de operatiuni pe care le efectueaza, bancile din Germania sunt considerate ca fiind modelul de banci universale. De asemenea, bancile sunt puternic concentrate, primele trei banci ca marime(Deutsche Bundesbank, Dresdner Bank si Commerz Bank) desfasurand o activitate comparabila cu cea a 200 de banci regionale.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Bancar German.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
55 pagini
Imagini extrase:
55 imagini
Nr cuvinte:
10 907 cuvinte
Nr caractere:
64 633 caractere
Marime:
1.32MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
banca, sistem bancar
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Capraru Bogdan
Sus!