Rentabilitatea

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.1. Rentabilitatea investitiei in active financiare

1.1.1. Rentabilitatea unui activ financiar

Rentabilitatea este o notiune fundamentala in finante pentru ca ea masoara aprecierea sau deprecierea relativa a valorii unui activ financiar intre doua momente succesive. Este important a se face distinctia dintre randament si rentabilitate pentru ca confuzia dintre cei doi termeni este destul de frecventa. Se va numi randament sau rata randamentului unui activ financiar, raportul dintre fluxul generat de detinerea acelui activ (ex: dividend sau dobanda) si cursul acelui activ financiar la inceputul perioadei de calcul. Aceasta masura ignora fluctuatiile de curs, respectiv castigurile sau pierderile datorate acestor variatii, motiv pentru care masura cea mai pertinenta in aprecierea unui plasament este rentabilitatea sau rata rentabilitatii.

Sub forma absoluta, rentabilitatea este definita in timp discret dupa relatia:

unde: - rentabilitatea activului financiar pentru perioada ;

- cursurile inregistrate de activul financiar la momentele si ;

- venitul lichid atasat detinerii activului financiar intre si

Intr-o astfel de relatie de calcul, venitul nu este reinvestit inainte de momentul O astfel de ipoteza este valabila daca perioada de timp este scurta. Pentru a facilita comparatiile intre plasamente se va utiliza o masura relativa: rata de rentabilitate (engl.: rate of return; fr.: taux de rentabilite):

unde: - rentabilitatea aritmetica a activului financiar, pentru perioada

In relatia precedenta reinvestirea se realizeaza doar la momentul Presupunand ca activul financiar genereaza dividende sau dobanzi in continu si acestea sunt reinvestite in fiecare moment, se poate determina rentabilitatea continua sau logaritmica a unui activ financiar dupa relatia:

Cele doua metode duc la rezultate diferite si de aceea este important sa se cunoasca particularitatile lor, precum si cadrul de aplicare in practica. In cazul unei variatii mici a valorii activului financiar, rentabilitatea logaritmica este o aproximare acceptabila a rentabilitatii aritmetice. Cand variatiile pozitive de curs sunt mari, rentabilitatea logaritmica este mai mica decat cea a rentabilitatii aritmetice. Utilizarea rentabilitatii logaritmice este de dorit in acele studii in care se presupune ca rentabilitatile urmeaza o lege normala sau log-normala de probablitate pentru ca tinde sa diminueze variatiile extreme pozitive

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rentabilitatea.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
46 pagini
Imagini extrase:
46 imagini
Nr cuvinte:
14 341 cuvinte
Nr caractere:
79 790 caractere
Marime:
290.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
rentabilitate, randament
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!