Prognozarea Cursului Valutar în Republica Moldova

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

INTRODUCERE.............................................................................................
1. TEHNICI SI INSTRUMENTE DE ANALIZA SI DETERMINARE
A CURSULUI VALUTAR .......................................................................
1.1. Interpretarea cursului valutar oficial al leului moldovenesc in actele normative ....................................................................................................
1.2. Indicatorii de calculare, evaluare si prognozare a cursului valutar oficial al leului moldovenesc......................................................................................
1.3. Analiza evolutiei cursului valutar oficial al leului moldovenesc in contextul cererii si ofertei................................................................................

2. PROIECTAREA CURSULUI VALUTAR OFICIAL
AL LEULUI MOLDOVENESC..........................................................................
2.1. Analiza tendintelor in evolutia cursului valutar oficial al
leului moldovenesc ............................................................................................
2.2. Argumentarea actiunilor de politica valutara in contextul atingerii echilibrului dintre cererea si oferta de valuta ...........................................
2.3. Evaluarea impactului actiunilor de politica valutara asupra cererii si ofertei de valuta .....................................................................................................
REZUMAT ...............................................................................................
BIBLIOGRAFIE .........................................................................................
ANEXE ....................................................................................................

Extras din proiect:

INTRODUCERE

Importanta proiectului Modificarea rapida a etalonului monetar, fenomen caracteristic mecanismelor monetare actuale, ridica probleme economice, care se cer adaptate la modul comun de intelegere si derulare a activitatilor economice pe plan national si international. De aceea este important de gestionat factorii care afecteaza cursul valutar, reiesind din amploarea influentelor modificarii acestuia asupra nivelului general al preturilor, comertului exterior, balantei de plati, etc.

In fata unui fenomen atat de dinamic, autoritatile monetare reactioneaza si in directia previzionarii tendintelor, cu scopul de a pregati din timp masurile de aparare. Modelul cursului valutar economic este unul complex, iar majoritatea factorilor cuprinsi in model au un caracter aleator. Cu toate acestea, proiectarea cursului de schimb este o activitate de baza in mecanismele de pe piata valutara, rezultatele fiind folosite in determinarea cursurilor la termen si in procesele decizionale de asigurare contra riscului valutar. Prognoza de curs valutar este o estimare pe baza informatiilor si cunostintelor analistului. Exista intotdeauna rate de esec, insa pe termen lung prognozele se aseaza intr-un trend. Din aceste motive consider ca tema proiectului de specialitate este importanta si actuala.

Scopul lucrarii consta in elaborarea unui model statistic valid de prognozare a cursului valutar oficial al leului moldovenesc fata de dolarul american, reiesind din valorile inregistrate a 3 factori influenti: rata inflatiei, masa monetara si rata dobanzii la creditele acordate in lei. Un alt obiectiv propus este determinarea cursului de schimb prin metoda de echilibrare a cererii si ofertei de dolari americani.

Obiectul investigat in acest proiect este cursul de schimb oficial al leului moldovenesc, aspectele legislative si cele teoretice, posibilitatea de aplicare in practica a cunostintelor privind determinarea si proiectarea cursului valutar.

Metodologia cercetarii. In procesul de cercetare s-a utilizat deductia, pornind de la informatia generala, teoretica privind cursul valutar si tehnicile de determinare si proiectare a acestuia, trecand ulterior la analiza practica a datelor necesare pentru prognozarea cursului oficial al leului moldovenesc: cursul de schimb MDL/USD, rata dobanzii, rata inflatiei, masa monetara, contul curent al BPE a Republicii Moldova pentru ultimii 2 ani. Au fost aplicate cunostinte din domeniul econometriei in elaborarea unui model veridic de prognoza cu ajutorul pachetului Eviews.

Baza informationala. In partea teoretica, drept materie prima au servit diverse informatii gasite in literatura de specialitate si legislatia monetara, iar datele statistice au fost selectate apeland la publicatiile Biroului National de Statistica si a BNM.

Structura lucrarii. Proiectul de specialitate este logic structurat si contine: introducere, doua capitole, rezumat, bibliografia selectiva si anexe.

In primul capitol, intitulat TEHNICI SI INSTRUMENTE DE ANALIZA SI DETERMINARE A CURSULUI VALUTAR, se mentioneaza prevederile legislatiei moldovenesti in ceea ce priveste stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc, aspectele teoretice in legatura cu factorii de influenta si metodele de calcul a cursului de schimb oficial al leului moldovenesc. Capitolul sfarseste cu o scurta interventie in evolutia cursului valutar oficial al leului moldovenesc fata de dolarul american.

Cel de-al doilea capitol, intitulat PROIECTAREA CURSULUI OFICIAL AL LEULUI MOLDOVENESC, include doua aplicatii practice de determinare si prognoza a acestuia, in baza unui model econometric si a metodei de echilibrare a cererii si ofertei de valuta straina. Capitolul culmineaza cu descrierea impactului politicii valutare asupra cererii si ofertei de valuta.

In Rezumat se redau, sub forma tabelara, problemele identificate, solutiile propuse si efectele prognozate in legatura cu obiectul investigat. Acesta este prezentat la sfarsitul celui de-al doilea capitol.

Bibliografia. In elaborarea proiectului, au fost utilizate 3 acte normative, 8 lucrari stiintifice si 5 surse de date statistice.

Anexele. La materialul propriu-zis, se mai adauga si 2 anexe, menite sa confirme validitatea modelului econometric de prognozare a cursului valutar cu ajutorul regresiei multiple.

Bibliografie:

Legea cu privire la reglementarea valutara: nr.62-XVI din 21 .03.2008. In Montorul Oficial al Republicii Moldova. 18.07.2008, nr. 127-130/496, p.38-40.

Regulamentul privind stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc fata de valutele straine, aprobat prin Hotararea Consiliului de administratie al BNM nr.3 din 15.01.2009. In monitorul Oficial al Republicii Moldova: 10.02.2009, nr.27-29.

Strategia politicii monetare a Bancii Nationale a Moldovei pentru 2010-2012 modificata prin Hotararea Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Moldovei nr.267 din 30.12.2010. In Montorul Oficial al Republicii Moldova din 01.01.2011.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prognozarea Cursului Valutar in Republica Moldova.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
5 135 cuvinte
Nr caractere:
29 875 caractere
Marime:
78.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
republica moldova, curs valutar
Predat:
la facultate , Moldova
Materie:
Bănci
Profesorului:
Razescu LIA
Sus!