Privatizarea

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Cap. I - Notiuni generale privind privatizarea bancilor comerciale din Romania

Cap. II - Privatizarea BCR Romania.


Concluzii

Bibliografie

Extras din proiect:

In 1997, sistemul bancar romanesc era privit de analistii occidentali ca fiind "corupt, dar prudent", potrivit unui comentariu publicat la vremea aceea de Business Central Europe.

Cat de prudent a fost s-a vazut un an, doi mai tarziu, cand usile tribunalelor s-au deschis pentru a judeca, unul dupa altul, cazurile de faliment bancar. Imediat dupa intrarea in incapacitate de plata a Bancorex si denuntarea situatiei financiare stanjenitoare a Bancii Agricole, in interiorul tarii s-a facut prompt asocierea bancilor comerciale majoritare de stat cu servilismul politic.

Evenimentele ulterioare au aratat insa ca executarea ordinelor politice nu este o problema singulara in sistem. Falimentul Bancii Albina si mai apoi al Bankcoop au demonstrat ca eficienta unei banci nu este neaparat legata de natura capitalului social. Prieteniile sau obligatiile unor factori de decizie din bancile comerciale cu capital privat pot expune banca, prin acordarea de credite fara garantii acoperitoare sau lichide, pana la situatia in care falimentul nu mai poate fi evitat.

Tocmai acest lucru a amplificat justificarile celor care se opun privatizarii bancilor comerciale "peste noapte". Multe semne de intrebare au fost ridicate si de aripa adversa. Cei care se exprima in favoarea vanzarii bancilor au un punct de vedere asupra asigurarii succesului in perioada postprivatizare: trecerea capitalului de stat in mainile unor investitori puternici, interesati sa obtina profituri din activitatea desfasurata in Romania.

A vinde sau a nu vinde bancile? Si totusi, exista o intrebare ce inca isi mai cauta raspuns. Este bine sau nu ca statul sa renunte la participarea sa in capitalul social al bancilor comerciale?

Bibliografie:

Nicolae Danila, ,,Privatizarea bancilor", Ed. Economica, Bucuresti, 2000

Nicolae Danila, ,,Management bancar-fundamente si orientari", Ed. Economica, Bucuresti, 2000

Iulia Ursut, ,,Strategii de privatizare fata de problema si atitudinea noilor proprietari asanarii portofoliului de credite", Piata financiara nr.1/1997

Dictionarul explicativ al limbii romane, Editura Economica, Bucuresti, 1992

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Privatizarea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 629 cuvinte
Nr caractere:
24 907 caractere
Marime:
82.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
Privatizarea, banci
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!