Politica de coeziune a Uniunii Europene

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Politica de coeziune (sau politica regionala) a Uniunii Europene ofera un cadru pentru finantarea unei game largi de proiecte si investitii, cu scopul de a incuraja cresterea economica in statele membre ale UE si in regiunile lor. Politica este revizuita de catre institutiile UE, o data la sapte ani.

Politica de coeziune a Uniunii Europene, integrata in tratate incepand din 1986 si-a fixat ca obiectiv reducerea diferentei dintre nivelurile de dezvoltare ale diferitelor regiuni si state membre, pentru a consolida coeziunea economica si sociala. Se bazeaza in principal pe solidaritate financiara, respectiv redistribuirea unei parti din bugetul comunitar catre regiunile si grupurile sociale mai putin prospere. Politica de coeziune este finantata prin Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR), Fondul social european (FSE) si Fondul de coeziune (FC).

Odata cu integrarea celor zece tari noi in 2004, apoi a Bulgariei si Romaniei in 2007, acest efort de armonizare a trebuit intarit. Principalii beneficiari ai Fondului au fost chemati sa contribuie la dezvoltarea economica a noilor lor parteneri. In acelasi timp, intreaga Uniune face fata unor provocari rezultand dintr-o accelerare a restructurarii economice ca urmare a globalizarii, a deschiderii schimburilor, a efectelor revolutiei tehnologice, a dezvoltarii economiei cunoasterii, a unei populatii pe cale de imbatranire si a unei cresteri a imigratiei.

Europa trece printr-o perioada de transformare. Criza a anulat ani de progrese economice si sociale si a pus in evidenta deficientele structurale ale economiei Europei. Intre timp, lumea evolueaza rapid, iar provocarile pe termen lung (globalizarea, presiunea exercitata asupra resurselor, imbatranirea) se intensifica. UE trebuie sa se ocupe acum de propriul viitor. Urmatoarea runda de programe va fi lansata in 2014.

Politica de coeziune ramane o componenta esentiala a cadrului financiar propus de COM pentru perioada 2014-2020.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica de Coeziune a Uniunii Europene.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
5 904 cuvinte
Nr caractere:
34 474 caractere
Marime:
263.25KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
politica, coeziune
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Iosif Moldovan
Sus!