Piața valutară

Extras din proiect:

Piata valutara reprezinta un sistem de relatii financiar-valutare (intre persoane fizice, juridice si institutii), prin intermediul carora se efectueaza operatiuni de vanzare-cumparare a devizelor. Tranzactiile se infaptuiesc intre banci si institutii specializate folosind orice mijloace de telecomunicatii si informatii. Piata valutara joaca un rol important la nivelul oricai tari din doua motive :

a) banca centrala sau alte autoritati monetare pot vizualiza si interveni in cazul in care moneda nationala este subapreciata in raport cu o moneda straina

b) satisface nevoile valutare ale agentilor comerciali, necomerciali si institutiilor financiare.

Piata valutara asigura confruntarea cererii si ofertei de moneda straina (valuta) si releva cursul (pretul) acestora exprimat in moneda nationala. Pe piata valutara monedele si devizele straine nu sunt mijloace de schimb si de plata sau mijloace de cuantificare a valorii , ci active financiare nemonetare fiind deci negociate ca atare .

Monedele straine sunt schimbate pe moneda nationala pe toate pietele financiare ale lumii. Piata valutara nu este deci limitata geografic iar actualele piete valutare urmeaza prin intermediul satelitilor de comunicatie, mersul soarelui in jurul globului.

Cele mai importante piete valutare care au caracter international sunt: Londra, Zurich, Paris, New-York, Tokio, Frankfurt.

Piata valutara este rezervata bancilor si institutiilor financiare care actioneaza in nume propriu sau in cel al clientilor. Acesti operatori negociaza intre ei direct sau prin intermediul firmelor de brokeraj (curtieri).

Bancile, institutiile financiare si filialele financiare ale grupurilor industriale efectueaza operatiuni de schimb valutar in nume propriu sau din ordinul clientilor sai. Pentru a facilita operatiunile respective, bancile deschid conturi si constituie depozite la bancile si institutiile financiare straine care joaca rolul de corespondenti.

Bancile sunt cei mai importanti operatori pe piata valutara insa filialele financiare sau bancare ale grupurilor joaca de asemenea un rol tot mai mare.

In principiu toate bancile autorizate sunt abilitate sa efectueze in mod obisnuit operatiuni valutare insa in practica numarul bancilor care intervin in permanent pe piata este redus.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata Valutara.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Marime:
106.79KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
valuta, piata, finante
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Iacob Doina
Sus!