Perfomanțele Bancare și Implicațiile lor Asupra Costurilor

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Introducere
Capitolul1 Performatele bancare 4
1.1. Aspecte generale privind performanta bancara 4
1.2. Rolul managementului bancar in obtinerea performantelor bancii 6
1.3. Profitabilitatea bancara 8
1.4. Lichiditatea bancara 13
1.5. Problematica analizei performantelor bancare 14
1.5.1. Indicatorii pentru aprecierea eficientei de ansamblu a activitatii bancii 16
1.5.2. Indicatori pentru evaluarea calitatii activelor 18
1.5.3. Indicatori pentru aprecierea rentabilitatii si profitabilitatii si corelatiile dintre acestia 19
1.5.4. Indicatori pentru analiza veniturilor si cheltuielilor bancare 21
1.5.5. Indicatori de rating bancar 21
Capitlolul 2 - Analiza performantelor financiare la BCR 22
2.1. BCR - Scurt istoric 22
2.2. BCR - Informatii generale 25
2.3. Detalii privind performanta financiara 26
Concluzii
Bibliografie

Extras din proiect:

INTRODUCERE

Analiza performantelor bancare prezinta o importanta majora, sistemul bancar reprezentand principalul sistem circulator din economie. Dezvoltarea sectorului bancar este una din operatiunile esentiale ale promovarii reformei economice si ale consolidarii dezvoltarii unei economiii de piata.

Analiza financiar-bancara este un concept complex integrat managementului bancar, proces organizat la nivelul centralei bancare, si recunoscut in esenta, prin trei ipostaze:

a) Gestiunea riscurilor

b) Gestiunea activului si pasivului bancar

c) Asigurarea transparentei informatiilor destinate publicului

Performantele bancare reprezinta un instrument de analiza de mare importanta pentru managerii bancii, actionari, creditori, clienti, administratorii institutiilor, dar si pentru angajati.

"Performanta poate fi definita ca fiind nivelul masurabil de stabilitate a activitatii unei banci, caracterizat prin niveluri reduse ale riscurilor de orice natura si un trend normal de crestere al profiturilor de la o perioada de analiza la alta."

Capitolul1 Performatele bancare

1.1. Aspecte generale privind performanta bancara

In dictionarul limbii romane termenul de performanta apare ca o ,,realizare deosebita intr-un domeniu de activitate, sau cel mai bun rezultat obtinut de un sistem tehnic." In cazul sistemului bancar cel mai bun rezultat ar insemna un profit cat mai mare.

Conform Regulamentului BNR performanta financiara inseamna: "reflectarea potentialului economic si a soliditatii financiare ale unei entitati economice, obtinuta in urma analizarii unui ansamblu de factori cantitativi (indicatori economico-financiari calculati pe baza datelor din situatiile financiare anuale si periodice, denumite in continuare situatii financiare) si calitativi."

Performantele bancare reprezinta un instrument de analiza de mare importanta pentru managerii bancii, actionari, creditori, clientti, administratorii institutiilor, dar si pentru angajati.

Profitabilitatea reflecta capacitatea bancii de a desfasura o activitate eficienta. Veniturile pot fi afectate atat calitativ cat si cantitativ, de administrarea neadecvata a riscului de credit, care poate conduce la constituirea unor provizioane suplimentare pentru pierderi din credite.

"Semnificatia si continutul termenului performanta in cercetarea performantei in afaceri este discutata cuprinzator, care subliniaza trei prioritati sau obiective de guvernare ale performantei.

In primul rand, performanta trebuie analizata de fiecare entitate in limitele mediului in care se decide a se opera. De exemplu, performanta unei banci are nevoie sa fie analizata pe pietele pe care aceasta opereaza si nu pe acelea care nu sunt relevante operatiunilor sale.

In al doilea rand, performanta este intotdeauna legata de unul sau mai multe obiective stabilite de catre entitatea a carei performanta este analizata. Deci, o campanie isi evalueaza performanta pe baza obiectivelor si tintelor stabilite si acceptate intern si nu pe baza acelora folosite de corpuri externe.

In al treilea rand, performanta este redusa la caracteristicile relevante si de recunoscut. De exemplu, caracteristici cum ar fi ,,abilitatea de a folosi produse de birou" sunt irelevante si de nerecunoscut. Pentru a crea conditii optime pentru atingerea performantei dorite, aceste prioritati trebuie sa fie inrudite, in aliniere."

Analiza performantelor bancare isi pierde din insemnatate atunci cand suntem pusi in fata unui caz de neperformanta, consecinta a unor politici manageriale incorecte. Daca nivelul performantei se determina pe baza unui sistem de indicatori, in cazul neperformantei, aceasta este relativ usor de detectat de catre un avizat din insasi structura bilantului bancii.

Radiografia performantei bancare poate fi pusa in evidenta de modelul clasic de analiza - sistemul Du Pont, care compara profitul obtinut de banca cu riscul, prin echilibrarea castigurilor cu pierderile rezultate in urma producerii riscului.

Managemnetul bancar urmareste o performanta bancara superioara prin:

o Optimizarea resurselor si a plasamentelor bancii

o Optimizarea decontarilor intra si interbancare

o Rationalizarea cheltuielilor de functionare

o Incasarea la timp a donanzilor calculate

o Promovarea unor produse si servicii bancare noi

o Atragerea de clienti noi.

1.2. Rolul managementului bancar in obtinerea performantelor bancii

Performantele unei banci depind intotdeauna de calitatea managementului, calitate care este evaluata prin rezultatele obtinute in urma deciziilor manageriale. Anticiparea cu precizie a evolutiilor variabilelor economice in care managerii trebuie sa ia decizii este un lucru greu de realizat.

Bibliografie:

V. Cocris, D. Chirlesan, Management bancar, Ed. Univ. A.I. Cuza, Iasi, 2007

Analiza economico-financiara - Prof. Univ. Dr. Vasile ROBU, Conf. Univ. Dr. Nicolae GEORGESCU - biblioteca digitala ASE Bucuresti

Danila N., Anghel L.C., Danila M.I., Managementul lichiditatii bancare, Editura Economica, Bucuresti, 2003

Rapoarte ale Consiliului de Supraveghere BCR

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Perfomantele Bancare si Implicatiile lor Asupra Costurilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
8 931 cuvinte
Nr caractere:
51 462 caractere
Marime:
174.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
client, performanta, cost, banca, implicatie, analiza, bancar
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!