North American Free Trade Agreement

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Acordul privind formarea organizatiei internationale N.A.F.T.A. (North American Free Trade Agreement) a fost semnat la 17 decembrie 1992 intre S.U.A., Canada si Mexic. Dupa ce a fost ratificat de parlamentele celor 3 tari in noiembrie 1993, Tratatul a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1994. NAFTA acopera o piata de 375 milioane de consumatori si 6 trilioane de $, cu perspectiva extinderii si mai spre sudul continentului american, o suprafata de 21,3 milioane km din Alaska si Yucon pana in peninsulaYucatan. Aceasta grupare de integrare orienteaza procesul de regionalizare pe axa Nord - Sud, respectiv tari dezvoltate - tari in curs de dezvoltare. Acest Acord este un conglomerat eterogen de state, inegale ca putere economia, potential si oferta.

Prin acest Acord s-a urmarit crearea unei puternice aliante economice, cu un potential urias de utilizare a fortei de munca in conditii de inalta productivitate si randament si care sa determine cresterea nivelului de trai si careia sa i se alature in viitor si alte state astfel incat sa genereze efecte deosebite asupra relatiilor economice cu alte tari sau grupari regionale.

Principalele date cronologice despre NAFTA, sunt urmatoarele:

- 10 iunie 1990: Canada, SUA, Mexic sunt de acord sa semneze un acord de comert liber;

- 5 februarie 1991: incep negocierile NAFTA;

- 17 decembrie 1992: NATFA este semnat de catre liderii din Canada, SUA si Mexic;

- August 1993: sunt negociate acorduri suplimentare adverse asupra fortei de munca si a mediului;

- 1 ianuarie 1994: intrarea in vigoare a NAFTA.

Scopul initial al realizarii unei grupari de integrare a fost acela de a crea o zona de liber schimb, ca o alternativa la cea vest-europeana, pentru a contrabalansa evolutia acesteia. Deci, initiativa de creare a NAFTA este raspunsul apararii americane in fata puterii economice atinse de Uniunea Europeana, datorita adancirii procesului de integrare.

NAFTA a aparut ca o reactie de nemultumire, in special din partea SUA, fata de procesul de liberalizare comerciala promovat de GATT, ca o consecinta a efectelor intarziate si a lipsei de rezultate concrete in unele domenii (servicii, dreptul de proprietate, agricultura, investitii).

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • North American Free Trade Agreement.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 296 cuvinte
Nr caractere:
12 369 caractere
Marime:
216.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
america, proces
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Renate Bratu
Sus!