Evoluția deficitului bugetar

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Un deficit bugetar apare atunci cand cheltuielile unei entitati (un guvern) depasesc incasarile. Opusul deficitului bugetar este excedentul bugetar.

Deficitul bugetar total = Deficit structural + Deficit ciclic

Un deficit bugetar este de calitate atunci cand indeplineste doua conditii obligatorii:

deficitul se reflecta, in totalitate, in cheltuieli de investitii si, in special, in realizarea infrastructurii; deficitul este acoperit cu resurse financiare sigure, pentru a nu apela la emisiuni monetare inflationiste.

Potrivit dictionarului de economie, deficitul bugetar este soldul negativ al bugetului public intre veniturile incasate si cheltuielile efectuate pana la incheierea executiei bugetare (Colectivul Catedrei de Economie si Politici Economice, 2001, p. 155). Deficitul care se bazeaza pe diferenta dintre suma cheltuielilor publice ocazionate cu platile prin transferuri si cele pentru cumparare de bunuri si servicii publice si suma veniturilor fiscale este considerat deficit primar.

Daca la deficitul primar se adauga platile de dobanzi aferente imprumutului de stat, inscrise in buget sub forma de cheltuiala publica, se obtine deficitul total.

Bugetul statului este reflectarea situatiei economice a tarii, de aceea constituirea, adoptarea si executarea acestuia se gasesc nu doar in atentia puterii executive si legislative, ci si in atentia opiniei publice.

Problema deficitului bugetar vizeaza nu doar aspectele politice, dar si cele sociale, precum redistribuirea echitabila a bunurilor sociale si a distribuirea resurselor intre generatii. Nu se poate admite ca o generatie sa-si asume asupra sa riscuri exagerate, cauzate de generatiile precedente. Insa, echitatea distributiei deficitului bugetar intre generatii depinde de sistemul

fiscal si sistemul de cheltuieli al statului. Economistii ce pledeaza pro deficit bugetar, explica necesitatea unei astfel de politici pentru intarirea economiei in conditiile disparitiei increderii in capacitatea guvernarii. Dupa Keynes, economistii sustin ca in aceste cazuri deficitul bugetar este necesar pentru restabilirea increderii, anticipind, astfel, recesiunea sau depresia economica.

Aceste argumente pot fi justificate, dar nu intotdeauna acceptate. De facto, in deficitul bugetar, in conditii actuale, isi gasesc reflectarea problemele de lunga durata, diferite de cele pe care le inaninteaza teoria keynesista.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia deficitului bugetar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
5 168 cuvinte
Nr caractere:
29 392 caractere
Marime:
40.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
Evolutia deficitului bugetar, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!