Drepturile fundamentale ale cetățenilor în Uniunea Europeană

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1.Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene,

- promoveaza demnitatea umana,

- clarifica drepturile fundamentale ale cetatenilor europeni,

- prezinta bazele intelectuale si juridice al Uniunii Europene,

- pune in evidenta Uniunea Europeana ca o comunitate de valori si

de drept,

- este declaratia drepturilor fundamentale cea mai actuala in lume si

prima din noul mileniu.

- garanteaza ca toate institutiile comunitare vor respecta aceste

drepturi fundamentale.

2.Ea functioneaza la nivel politic, deoarece toate institutiile si statele membre UE trebuie sa respecte acest reper atunci cand promulga si aplica dreptul civil, precum si in negocierile cu statele candidate si tarile terte. Carta functioneaza de asemenea la nivel juridic.

De exemplu, in ianuarie 2001, Curtea Constitutionala Federala a Germaniei de la Karlsruhe a respins o decizie de ultima instanta a curtii administrative federale, facand referinta la drepturile fundamentale ale cetatenilor UE.

In acelasi temei, Curtea Constitutionala a Spaniei a revocat o parte a legislatiei nationale privind protectia datelor cu caracter personal. Carta Drepturilor Fundamentale este un punct de referinta si un sprijin de interpretare important pentru jurisprudenta Curtii Europene de Justitie.

3.Proiectul acestei Carte a Drepturilor Fundamentale a fost elaborat de catre o conventie special constituita privind drepturile fundamentale in UE, o inovatie din punct de vedere al istoriei juridice si al politicii de integrare.

Conventia, care a fost prezidata de fostul presedinte german, Dr. Roman Herzog, cu capacitatea sa de integrare la nivel national si de partid, a fost compusa din 30 de membri provenind din cele 15 parlamente nationale implicate, 16 membri din Parlamentul European, 15 reprezentanti ai guvernelor statelor membre si membrul responsabil al Comisiei Europene, din care trei sferturi erau persoane pentru care deschiderea si dezbaterea publica sunt lucruri firesti. Impreuna cu membrii supleanti, acestia au elaborat proiectul de Carta.

De la inceput, reuniunile conventiei au fost publice;

toate documentele au fost de la inceput disponibile in intreaga lume prin intermediul internetului. Conventia a tinut sesiuni publice, in cadrul carora a audiat reprezentanti ai actorilor din societatea civila, iar din randurile sale au reiesit mai mult de 1500 propuneri de formulari pentru textul artei.

Parlamentele nationale, de asemenea, au organizat audieri, dezbateri parlamentare si exprimari de opinie privind textul Cartei.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drepturile Fundamentale ale Cetatenilor in Uniunea Europeana.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
5 569 cuvinte
Nr caractere:
32 659 caractere
Marime:
38.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
cetateni, drepturi
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Bindiu Ioan
Sus!