Criza economică și piața cardurilor

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Interpretarea rezultatelor

Piata cardurilor din Romania - cel putin pana la finele trimestrului I din 2009 - nu a inregistrat doua trimestre consecutive de cadere indiferent ce indicator luam in calcul: portofoliul de carduri, reteaua de acceptare, numarul de tranzactii sau volumul tranzactionat. Cu toate acestea, economia Romaniei este oficial in recesiune iar, la jumatatea anului 2009, prognozele de crestere economica negativa continua sa fie corectate in jos atat de agentiile de rating cat si de FMI si CE.

Aceasta conjunctura economica nefavorabila nu poate lasa fara urmari piata cardurilor.

Pentru a evalua efectele crizei asupra pietei de profil, NOCASH a efectuat un sondaj in randul emitentilor. Sondajul s-a efectuat in perioada iulie-august 2009 la el luand parte departamentele de carduri ale urmatoarelor 18 institutii:

Alpha Bank, Banca Italo-Romena, Bank of Cyprus, BCR, Banca Transilvania, Carpatica, CEC, Credit Europe Bank, ING Bank, IntesaSanPaolo Bank, Leumi Bank, Libra Bank, OTP Bank, Romanian International bank, Romexterra Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Tiriac Bank si Volksbank Romania.

Intrebari

1. Din perspectiva cardurilor, considerati ca se poate identifica in timp momentul care marcheaza intrarea in criza a pietei romanesti de profil? (printr-un raspuns negativ se apreciaza ca piata nu este in criza)

2. Daca da, va rugam sa precizati acest moment

Marea majoritate a repondentilor apreciaza ca piata cardurilor este in criza, trimestrul IV din 2009 fiind considerat momentul care marcheaza debutul ei. Cu toate acestea, ramane inca un procent relativ mare (38%) al celor care considera ca piata cardurilor nu a fost lovita de criza. Concluzia este cu atat mai interesanta daca ne gandim ca printre cei care apreciaza ca piata nu este in criza se numara importanti emitenti de carduri de credit.

3. Criza economica internationala s-a facut simtita si la Bucuresti incepand cu octombrie 2008. Va rugam sa bifati principalii trei factori de influenta negativa ai pietei cardurilor in aceasta perioada:

65% dintre repondenti apreciaza ca escaladarea ratei somajului insotita de inghetarea sau reducerea fondului de salarii reprezinta cel mai important factor de influenta negativa al pietei cardurilor. O influenta comparabila au avut-o si restricitiile de ordin legislativ (3 voturi pentru restrictiile impuse de OUG 174/2008 si 7 voturi pentru restrictiile generate de normele de credit ale BNR). Criza de lichiditate nu este considerata printre principalii factori, avand in vedere ca - la acest capitol - situatia s-a imbunatatit substantial mai ales in trimestrul II din 2009 comparativ cu ultimul trimestru din 2008. De asemenea, se constata ca in privinta rezultatelor obtinute din activitatea de carduri, reducerea consumului din partea clientelei existente este un factor de influenta mai puternic decat cel legat de oprirea procesului de extindere a retelei bancare in teritoriu, desi acesta din urma ar putea genera noi clienti.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criza Economica si Piata Cardurilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 384 cuvinte
Nr caractere:
13 565 caractere
Marime:
151.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
Economie, criza, piata, card
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!