Banca Europeană de Investiții

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Banca Europeana de Investitii (BEI), institutia finantatoare a Uniunii Europene (UE), a fost creata in anul 1958 prin Tratatul de la Roma, ca o institutie non-profit, menita sa sprijine procesul de integrare europeana, prin finantarea anumitor tipuri de proiecte de investitii. Ulterior, din anul 1994, odata cu crearea Fondului European de Investitii, a devenit actionar majoritar al acestuia, din acest moment se vorbeste si de Grupul Banca Europeana de Investitii. BEI are personalitate juridica si autonomie financiara, iar prin promovarea unei dezvoltari echilibrate a intregului spatiu comunitar contribuie la coeziunea economica, sociala si teritoriala a UE. Statutul BEI este redactat ca si Protocol (nr. 10) anexat la Tratatul de instituire a Comunitatii Europene; formeaza parte integranta din Tratat (asa cum este prevazut in Articolul 311 din acesta) si are aceeasi valoare legala.

In afara de un numar limitat de modificari pentru care Consiliul Guvernatorilor a fost investit cu autoritate, Statutul poate fi modificat doar in conformitate cu procedura prevazuta pentru modificarea Tratatelor prevazuta in Articolul 48 din Tratatul privind Uniunea Europeana si in Articolul 266 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene astfel cum a fost modificat de Tratatul semnat la Nisa in 26 februarie 2001. Acesta stipuleaza ca intrarea in vigoare a oricaror modificari necesita ratificare prealabila de catre toate statele membre, in conformitate cu normele constitutionale ale fiecaruia.

Sediul Bancii este stabilit de comun acord de catre guvernele statelor

membre. Statutul BEI a fost insa revizuit cu ocazia fiecarei extinderi a UE, astfel incat astazi sunt membri ai bancii toate statele UE.

Resursele BEI pentru activitatea de creditare provin intr-o mica masura din

contributia tarilor membre la capitalul social si, in completare, din emisiuni de titluri pe piata financiara internationala, rating-ul excelent dat de increderea publicului in actionarii sai, statele UE, permitandu-i sa se imprumute la un cost al capitalului redus, inaccesibil clientilor sai.

Organizarea si functionarea BEI

Actionarii bancii sunt statele membre ale Uniunii Europene. Contributia fiecarui

stat membru la capitalul bancii este calculata in functie de PIB.

Principalul organism de conducere al bancii este Consiliul Guvernatorilor,

format din ministrii desemnati de fiecare dintre statele membre (27 membri), de regula ministrii de finante. Consiliul stabileste politicile de creditare, aproba bilantul si raportul anual, autorizeaza operatiunile de finantare in afara Uniunii si ia decizii cu privire la majorarile de capital. De asemenea, numeste membrii Consiliului Director, ai Comitetului de Administratie si ai Comitetului de Audit. Deciziile Consiliului Guvernatorilor sunt adoptate cu o majoritate de voturi reprezentand cel putin 50% din capitalul subscris, dar pentru cateva decizii importante este ceruta unanimitate de voturi.

Consiliul Directorilor, prezidat de presedintele BEI, este compus din 28 de

administratori, cate unul din fiecare stat membru si un reprezentant al Comisiei si 18 membri supleanti, numiti pentru 5 ani de catre Consiliul Guvernatorilor, cu posibilitatea reinnoirii mandatului si 6 experti( trei directori si trei supleanti) fara drept de vot. Acestia iau decizii cu privire la creditele, imprumuturile si garantiile pe care le acorda banca. Membrii nu primesc o remuneratie din partea bancii. Pentru fiecare intalnire a Consiliului (in mod normal zece pe an) acestia primesc o remuneratie de 600 EUR.

Comitetul de Administratie este format din 9 membri si este principalul

organism de executie al bancii. Statele membre desemneaza 27 de directori si 15 membri supleanti iar Comisia Europeana este reprezentata printr-un director si un membru supleant.

Comitetul de Management, organ executiv colegial, controleaza toate operatiunile curente; face recomandari Directorilor cu privire la hotararile pe care urmeaza sa le adopte si raspunde de aplicarea acestora. Presedintele Bancii sau, in absenta sa, unul dintre Vice-Presedinti, conduce sedintele Comitetului de Management.

Comitetul de Directie este format dintr-un presedinte si opt vicepresedinti,

numiti de Consiliul Guvernatorilor pentru sase ani (cu posibilitatea reinnoirii mandatului), la propunerea Consiliului Directorilor. Rolul sau este de a asigura administrarea ordinara (zilnica) a bancii, pregatind deciziile Consiliului Directorilor si formuland avize in cazul acordarii creditelor si garantiilor sau al proiectelor de imprumuturi. Conform protocolului asupra Statutului BEI, conducerea revine Consiliului Guvernatorilor, Consiliului Directorilor si Comitetului de Directie. Pe langa aceste organe de conducere, art. 14 din Statutul BEI face referire la un comitet de audit, format din trei membri si trei observatori, numiti de Consiliul Guvernatorilor pe o perioada de trei ani, care verifica anual regularitatea operatiunilor si registrelor bancii, confirmand bilantul si contul de profit si pierderi.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Banca Europeana de Investitii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
5/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
6 134 cuvinte
Nr caractere:
34 150 caractere
Marime:
179.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
banca, finante, investitii, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Dumitriu
Sus!