Argumente pro și contra menținerii zonei euro

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Euro este moneda unica adoptata (pana in acest moment) de 17 state membre ale Uniunii Europene care, impreuna, formeaza zona euro. Introducerea monedei euro in 1999 a reprezentat un pas important pentru integrarea europeana. A fost, de altfel, si unul dintre succesele sale majore: aproximativ 330 milioane de cetateni europeni folosesc moneda unica si se bucura de avantaje care se vor extinde pe masura ce si alte tari vor adopta moneda euro.

In momentul lansarii, la 1 ianuarie 1999, euro a devenit noua moneda oficiala a 11 state membre, inlocuind, in doua etape, vechile monede nationale - precum marca germana si francul francez. La inceput, euro a fost introdus ca moneda virtuala pentru efectuarea de operatiuni de plata care nu implicau bancnote si monede, precum si in scopuri contabile, in timp ce vechile monede, considerate subunitati ale euro, continuau sa fie folosite pentru efectuarea de plati in numerar. Ulterior, la 1 ianuarie 2002, euro a fost introdus sub forma de bancnote si monede.

Euro nu este moneda tuturor statelor membre. Doua tari (Danemarca si Regatul Unit) au optat pentru clauza de neparticipare prevazuta in Tratat, iar restul (majoritatea noilor state membre si Suedia) nu au indeplinit criteriile stabilite in vederea adoptarii monedei unice. In momentul in care le vor indeplini, monedele lor nationale vor fi inlocuite de euro.

Necesitatea aparitiei EURO

Ideea unei monede comune a aparut inca din 1968, odata cu introducerea Uniunii Vamale. Realizarea Sistemului Monetar European, in 1979 si semnarea, in 1986, a Actului Unic European, care a consacrat cele patru libertati de miscare (a persoanelor, capitalului, serviciilor si bunurilor) au insemnat pasi importanti in realizarea monedei unice europene. Tratatul de la Maastricht (semnat la data de 7 februarie 1992 si intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993) reprezinta baza legala a monedei unice. Tratatul valideaza Uniunea Monetara Europeana si stabileste etapele de realizare a acesteia, precum si criteriile de convergenta pe care trebuie sa le indeplineasca Statele Membre care vor sa participe la zona Euro. Criteriile de convergenta au fost create pentru a se asigura ca orice tara care se alatura uniunii monetare este responsabila din punct de vedere fiscal si ca tarile participante sunt suficient de asemanatoare din punct de vedere economic pentru a garanta existenta unei politici monetare unice.

Astfel, in 1994 au demarat pregatirile in vederea realizarii monedei unice, care sa inlocuiasca monedele nationale ca moneda de cont, incepand cu 1999, si fizic, din 2002.

Trecerea la euro a necesitat foarte multe eforturi si s-a facut in mai multe etape: selectionarea tarilor care sa participe la moneda unica europeana, prin respectarea criteriilor de convergenta de la Maastricht, infiintarea Bancii Centrale Europene, introducerea monedei EURO (incepand cu 01.01.1999) ca moneda unica de evaluare si decontare, fara circulatie efectiva, utilizata in paralel cu monedele tarilor care adoptau Euro, si pregatirea punerii in circulatie efectiva a monedei EURO.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Argumente pro si contra mentinerii zonei euro.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
6 990 cuvinte
Nr caractere:
37 815 caractere
Marime:
153.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
Argumente pro si contra mentinerii zonei euro, politica
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Mugur Tolici
Sus!