Sistemul de pornire a demarurului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Notiuni despre pornirea demaroarelor

Demarorul electric este un motor de curent continuu alimentat de la bateria de acumulatoare. Principiul sau de functionare se bazeaza pe fenomenul inductiei electromagnetice.

Operatia prin care un motor este pus in functiune se numeste pornire. Pentru pornirea unui motor este necesar sa se roteasca initial arborele cotit, ceea ce este posibil numai daca se dispune de o sursa exterioara de energie.

Turatia de pornire

Turatia de antrenare a arborelui cotit al motorului este unul din factorii de baza de care depinde reusita pornirii motorului.

Turatia minima necesara pentru producerea primelor aprinderi ale amestecului se numeste turatia de pornire.

Turatia de pornire trebuie sa fie sufficient de mare, pentru a asigura depresiunea necesara formarii amestecului caruburant (care depinde de viteza pistonului) sau presiunea de injectie a motorinei (care este influentata de viteza pistonului pompei de injectie).

La m.a.s., turatia de pornire este redusa datorita volatilitatii si inflamabilitatii ridicate ale benzinei, imbogatirii amestecului cu dispozitivele de pornire ale carburatorului si declansarii scanteii. Ca urmare, la 0oC, turatia de pornire ajunge la 35-40 rot/min.

La m.a.c., turatia de pornire este mai ridicata, deoarece gradul de comprimare a aerului scade sensibil la turatii joase, intrucat cresc pierderile de caldura datorita timpului mai indelungat de contact al incarcaturii proaspete cu peretii si temperaturii scazute a acestora la pornirea motorului rece, precum si datorita imperfectiunii etanseitatii cilindrului, datorita reducerii rezistentelor la scurgere, prin jocuri. Datorita acestor cause, la finele comprimarii nu se atinge temperature de autoaprindere. Vaporizarea si autoaprinderea combustibilului sunt afectate, in plus, de imposibilitatea incalzirii aerului proaspat, de inrautatirea pulverizarii din cauza vitezei reduse a pistonului pompei de injectie, precum si de viscozitatea ridicata a combustibilului. Ca urmare, turatia de pornire la m.a.c. este la 0oC intre 100 si 200 rot/min.

Intre turatia de pornire si durata pornirii exista o stransa dependenta si anume: durata pornirii va fi cu atat mai mica, cu cat turatia de pornire va fi mai mare. In mod normal, durata pornirii este de 3 - 8 s.

Influenta unor factori asupra pornirii

Dintre factorii care au o influenta importanta asupra pornirii se pot cita: tipul instalatiei de racier, natura combustibilului, tipul camerei de ardere, avansul la injectie etc.

Tipul instalatiei de racire. Motoarele racite cu aer pornesc mai usor, deoarece, in cursa de comprimare, pierderile de caldura scad din intensitate si se atinge mai repede temperatura de regim. Experimental, s-a constatat ca, la motoarele racite cu aer, timpul de pornire este de trei ori mai redus decat la motoarele racite cu lichid.

Natura combustibilului. Pornirea motorului, mai ales pe timp rece, este influentata de prezenta fractiunilor usoare din combustibil.

La m.a.s., temperature mediului ambient t.0 la care porneste motorul depinde direct de temperature de distilare t.10 a primelor fraciuni (10%).

La m.a.c., compozitia fractionata si cifra cetanica a motorinei influenteaza sensibil calitatile de pornire.

Tipul camerei de ardere. Camerele de ardere care au suprafete mai mari de racier fac ca pornirea sa fie greoaie. M.a.c. prevazute cu camera separate de preardere pornesc la circa 200 rot/min, cele cu camera separate de turbulenta la circa 150 rot/min, iar cele cu camere unitare la circa 125 rot/min.

Avansul la injectie. La o valoare prea mare a avansului, injectia combustibilului are loc intr-un mediu de presiune si temperatura scazute. Daca avansul este prea mic, motorina nu are timp sa se evaporizeze pana la P.M.I.. De aceea, exista o valoare optima a avansului la care pornirea se realizeaza cel mai usor, ceea ce subliniaza necesitatea reglarii corespunzatoare a sistemului de injectie.

CONSTRUCTIA MOTOARELOR ELECTRICE DE PORNIRE

Demaroarele pentru automobile se aseamana intre ele in ceea ce priveste partea de motor electric, propriu-zis si difera in ceea ce priveste dispozitivul de cuplare. Motoarele electrice de pornire sunt de curent continuu, functioneaza la solicitari si curenti mari, in regim de scurta durata si au, in general, dimensiuni si greutati mici.

DEMARORUL TIP CT-221 (FIAT)

In continuare se va prezenta demaromi tip CT-221, construit dupa licenta FIAT, avand puterea de 1,3 kW (1,77 CP) si tensiunea nominala de 12 V, care echipeaza autoturismele LADA FIAT-124, 1300, 1500 etc. Dcmarorul CT-221 este prevazut cu patru poli magnetici si patu perii, cu excitatie mixta si cuplare electromagnetica, avand sensul de rotatie spre dreapta (privit dinspre pinion). El este montat in partea dreapta a motorului si este fixat prin intermediul flansei sale de carterul ambreiajului prin trei suruburi.

Principalele parti componente ale demarorului sunt: carcasa (corpul), cu polii si infasurarile de excitatie, rotorul cu arborele pachetul de tole, infasurarea rotorica si colectorul, scutul dinspre colector cu bucsa lagar si suportul de perii si scutul din partea antrenarii cu lagarul respectiv. La aceasta se adauga dispozitivul de cuplare cu pinion si cupla tip roata libera si electromagnetul sau releul de pornire.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul de pornire a demarurului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
11 175 cuvinte
Nr caractere:
61 906 caractere
Marime:
6.38MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Automatică
Tag-uri:
sistem, mecanica, fenomen, motor, operatie, inductie, pornire, demaror, electromagnetic
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Profesorului:
Morcov Eugen
Sus!