Elemente de Proiectare

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Metoda folosita pentru a realiza acest obiectiv al fundamentarii strategiei este analiza SWOT.

SWOT este cuvantul obtinut din din initialele de la:

Strenghts = Atuuri, puncte forte; Weaknesses = Slabiciuni; Opportunities = Ocazii;

Threats = Amenintari.

Analiza SWOT permite identificarea atuurilor si slabiciunilor intreprinderii, a ocaziilor si amenintarilor existente pe piata.

Atuurile si slabiciunile intreprinderii. Ca si oamenii, intreprinderile au parti mai puternice si slabiciuni. Cele identificabile prin analiza SWOT sunt acei factori interni care au legatura cu factorii determinanti ai succesului. Atat atuurile cat si slabiciunile sunt relative si nu absolute. Aceasta inseamna ca intrprinderea poate avea avantaje in unul sau mai multe domenii, cum ar fi personal calificat si cu experienta, avans tehnologic sau promovare agresiva, dar poate fi depasita de concurenti. Invers, daca da semne de slabiciune, ea poate sa le depaseasca si sa obtina atuuri care sa ii permita lupta de la egal cu concurentii sau depasirea acestora. Intreprinderea trebuie sa urmareasca in permanenta sa valorifice la maximum atuurile si sa reduca pana la eliminare slabiciunile. Pentru a reusi, atuurise sale trebuie sa fie reale si sa fie durabile, adica sa poata fi mentinute cat mai mult ca avantaje fata de concurenti, care incearca mereu sa le anuleze.

Ocaziile oferite de piata si amenintarile trebuie sa fie cat mai clar identificate. Ocazii favorabile pot exista pe piata in functie de marimea acesteia, climatul economic, cresterea demografica, cresterea puterii de cumparare, slabiciunile concurentilor, imbunatatirea legislatiei etc. Ele apar atunci cand evolutia mediului pune in valoare un atu de care beneficiaza intreprinderea. Managerii de marketing trebuie sa evalueze fiecare ocazie ivita tinand seama de atractivitatea ei si de probabilitatea obtinerii succesului de catr intreprindere. Valorificarea ocaziilor pe piata poate implica anumite riscuri. Aceste riscuri pot proveni in special din amenintarile pietei. Amenintarile pot avea la origine activitatea concurentei, instabilitatea mediului economic, politic si legislativ, scaderea veniturilor, dificultatile de comercializare. De aceea, cand se fundamenteaza strategia, intreprinderea trebuie sa urmareasca, pe baza atuurilor si slabiciunilor, a ocaziilor si amenintarilor, valorificarea la maximum a atuurilor sale si a ocaziilor oferite de piata si minimizarea slabiciunilor si a amenintarilor pietei.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elemente de Proiectare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
4 583 cuvinte
Nr caractere:
25 919 caractere
Marime:
43.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Automatică
Tag-uri:
evolutie, concurenta
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Profesorului:
Marc Vasile
Sus!