Sistemul de Pensii Private din România

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Sistemul de pensii private din Romania

1. Istoricul pensiilor private din Romania

Pensiile private in Romania au fost lansate in toamna anului 2007, dupa un lung proces de formare a pietei - autorizarea jucatorilor, a schemelor de pensii, a agentilor, elaborarea legislatiei secundare. Ziua debutului a fost 17 septembrie si la inceput au fost aliniati 17 jucatori.

Fondurile de pensii private reprezinta solutia gasita pentru a remedia neajunsurile sistemului de pensii existent pana in 2007. Sistemul existent se bazeaza pe solidaritatea intre generatii, actualii angajati si angajatori platind o suma care se distribuie tuturor pensionarilor existenti. Problema pe care o are acest sistem este cresterea continua a numarului de pensionari comparativ cu cel al persoanelor active, acest lucru ducand fie la micsorarea pensiei, fie la marirea efortului contribuabililor.

Legea 411/18.oct.2004 reglementeaza functionarea pensiilor private in Romania, sistem care are la baza acumularea unei sume si investirea acesteia de catre administratorul fondului de pensii, in vederea maririi valorii sumei acumulate peste valoarea care s-ar acumula ca dobanda la aceeasi suma depusa intr-o banca. Din punctul de vedere al detinatorului, aceasta suma are acelasi statut ca si un depozit la banca, apartine in permanenta contribuabilului. Pentru supravegherea fondurilor private de pensii s-a creat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private;

Ab initio, se impune a sublinia distinctia intre fondurile de pensii administrate privat (,,pensiile private obligatorii") reglementate de Legea nr. 411/2004 si fondurile de pensii facultative reglementate de Legea nr. 204/2006. Prin urmare, sistemul pensiilor private are doua componente majore, destul de asemanatoare din perspectiva organizarii si functionarii. In cele ce urmeaza avem in vedere sistemul pensiilor administrate privat (obligatorii).

Scopul sistemului fondurilor de pensii administrate privat este asigurarea unei pensii private, distincta si care suplimenteaza pensia acordata de sistemul public, pe baza colectarii si investirii, in interesul participantilor, a unei parti din contributia individuala de asigurari sociale.

Prin crearea unui sistem de pensii echilibrat se urmareste eliminarea presiunii asupra bugetului asigurarilor sociale, stimularea cresterii economice prin investirea sumelor acumulate la fondurile de pensii, dezvoltare pietei de capital (activele imobilizate cresc si sprijina dezvoltarea unor proiecte mari), crearea de noi locuri de munca si reducerea somajului etc.

Sistemului fondurilor de pensii administrate privat nu beneficiaza de garantiile directe pe care statul le ofera sistemului public de pensii. Pentru sistemul de pensii administrat privat sunt instituite prin lege garantii specifice care, in principal, constau in:crearea unei autoritati administrative autonome specializate in autorizarea participantilor la acest sistem si supravegherea prudentiala a activitatii acestora (Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) si excluderea aplicarii fondurilor de pensii a legislatiei privind falimentul (insolventa) si constituirea unui fond special de garantare a pensiilor.

Sistemul fondurilor de pensii private este construit pe principiul protectiei contribuabililor (,,investitori") si presupune ca si conditii sine qua non transparenta tuturor activitatilor si prevenirea si sanctionarea fraudelor.

2. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.)

C.S.S.P.P. este constituita ca autoritate administrativa autonoma de reglementare si supraveghere prudentiala a sistemului de pensii administrate privat1 si se afla sub controlul direct al Parlamentului.

C.S.S.P.P. are doua functii principale:reglementarea, coordonarea, supravegherea si controlul activitatii sistemului de pensii private si protejarea intereselor participantilor si ale beneficiarilor, prin asigurarea unei functionari eficiente a sistemului de pensii private si informarea asupra acestuia.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul de Pensii Private din Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
12 424 cuvinte
Nr caractere:
67 384 caractere
Marime:
38.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
romania, pensie privata
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Sus!