Reasigurări

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Definire

Reasigurarea reprezinta modalitatea prin care societatile de asigurare se protejeaza pentru riscurile pe care le-au subscris prin contractele de asigurare directa. Ea nu face altceva decat sa contribuie la dispersia riscului, acesta fiind unul dintre principiile esentiale pe care se bazeaza asigurarea ca activitate. Reasigurarile au aparut dintr-o necesitate obiectiva si anume din existenta unor riscuri foarte mari (maritime, aviatice,incendiu, de viata, de accidente, etc.) care ar putea genera daune extrem de mari; ele pot face ca societatile de asigurari, neavand capacitatea financiara suficienta, sa nu fie capabile sa le suporte numai pe contul lor, ducand practic la falimentul acestora. Reasigurarea ofera astfel asiguratorului direct capacitatea necesara pentru acoperirea riscurilor pe care altfel acesta nu le poate suporta singur. In asemenea imprejurari,asiguratorul care accepta preluarea unui risc (a unor riscuri) mare, peste capacitatea sa, apeleaza la una sau mai multe companii de reasigurari pentru a ceda in reasigurare o parte din risc (uneori intregul risc).

Astfel, reasigurarea are ca efect "pulverizarea" riscului. Aparitia reasigurarii ca fenomen si reasiguratorilor ca societati specializate de asigurare reunite in vederea desdaunarii colective in fata unui risc a aparut odata cu cataclismele asigurate, cu daunele de mari proportii, in fata carora evenimente de genul din 11 septembrie 2001 sau valurile tsunami au dovedit ca altfel nici nu se mai poate.

Definita strict in spiritul legii, ,,reasigurarea este operatiunea de asigurare a unui asigurator de catre alt asigurator, primul fiind asigurat, iar cel de al doilea reasigurator".Reasigurarea are si ea regulile ei, de obicei deosebit de severe, intrucat este de dorit ca inca de la incheierea contractului de reasigurare totul sa fie clar negociat ,pentru a se evita eventualele conflicte ce pot apare la desdaunare. Acest lucru este necesar deoarece:

a) Reasigurarea produce efecte numai intre reasigurat si reasigurator, adica asiguratul nu se poate indrepta, cu actiune impotriva reasiguratorului, el nefiind participant la contractul de asigurare;

b) Reasigurarea nu se poate incheia pentru o suma mai mare decat cea asigurata prin contractul de asigurare;

c) Cedand o parte din riscurile asumate ,,reasiguratul se comporta cu reasiguratorii la fel cum se comporta asiguratii cu el.

d) Intrucat prin reasigurare reasiguratul procedeaza de fapt la o impartire a riscurilor,cedand pe cele care depasesc posibilitatile sale de acoperire, el poate conveni cu reasiguratorii sa primeasca, in reciprocitate, o parte din riscurile acestora, in acest fel, reasiguratul devine reasiguratorul partenerilor sai;

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reasigurari.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
5 173 cuvinte
Nr caractere:
28 218 caractere
Marime:
35.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
asigurari, definitie
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Sus!