Asigurările de persoane

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Primele forme de asigurare se intalnesc inca inainte de secolul al XIX-lea, respectiv un fel de intrajutorare reciproca a membrilor aceleiasi comune la decesul vitelor denumita in limbajul vremii Hopsa. Astfel, in cazul accidentarii unei vite, aceasta era taiata iar carnea era impartita intre locuitorii din aceeasi comuna, fiecare platind o suma de bani pentru parte ce-i revenea. In felul acesta proprietarul sinistrat isi acoperea in totalitate sau in parte paguba suferita.

In anul 1930 in Romania isi desfasurau activitatea 44 societati de asigurare. In urma concurentei din piata in anul 1936 mai functionau doar 23 de societati de asigurare.

In ceea ce priveste interventia statului in sfera asigurarilor se remarca faptul ca in anul 1915 a luat fiinta Casa de asigurari a Ministerului de Interne care a fost reorganizata in anul 1936 iar in anul 1942 s-a constituit Regia Autonoma a Asigurarilor. Prin Legea nr. 216 din anul 1930 a luat fiinta Oficiul pentru supravegherea intreprinderilor private care incheiau asigurari si reasigurari, care functiona pe langa Ministerul Industriei si Comertului. Caracteristic in functionarea acestei institutii a fost larga cuprindere in asigurare a riscurilor si introducerea unor forme de asigurare obligatorii cum ar fi asigurarea de raspundere civila a proprietarilor de autovehicule pentru transportul, cu plata, de marfuri si persoane, asigurarea pompierilor militari pentru cazurile de deces, infirmitate si boala, asigurarea cladirilor, a recoltelor, a inventarului agricol contra incendiului, inundatiei si grindinei. De altfel, in deceniul al 4-lea al secolului XX s-a inregistrat de extindere a asigurarilor in Romania prin practicarea tuturor formelor de asigurari cunoscute din cadrul fiecarei clase de asigurare, sigur in mod inegal in diferite domenii de activitate.

In anul 1952 s-a creat Administratia Asigurarilor de Stat - ADAS, care a preluat activitatea Intreprinderii de Stat pentru Reasigurari Si a introdus in practica asigurarea prin efectul legii. Societatea Sovromasigurare avea in practica asigurarile facultative. In anul 1953 societatea Sovromasigurare s-a lichidat, portofoliul ei fiind preluat in intregime de ADAS.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asigurarile de Persoane.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
7 439 cuvinte
Nr caractere:
39 456 caractere
Marime:
38.12KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
asigurari, societate
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Sus!