Poluarea Solului prin Eroziune Alunecări Sărăturare Acidifiere și Exces de Apă

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Argument

In prezent, apa si pamantul - principalele resurse naturale ale unui stat - sunt si mai puternic amenintate la degradare datorita exploziei noilor tehnologii, care in unele cazuri sunt aplicate gresit in agricultura, industrie, transporturi si urbanizare.

Ceea ce a ,,creat" natura in milioane de ani, omul a distrus in cateva sute, datorita actiunilor sale necugetate, iar posteritatea va judeca aspru aceasta stare de lucruri.

In ciuda uriasului proces realizat in industrie si agricultura, ,,poluarea solului si a apei", constituie in prezent pericolul cel mai grav si mai complex din lume.

Hrana pentru locuitorii Terrei apartinand speciei Homo sapiens sapiens nu se mai obtine de mult doar din vanatoare si pescuit; anual, milioane de ha de teren sunt cultivate cu diverse soiuri de plante (unele fiind rezultatul cercetarilor de laborator), iar altele milioane sunt defrisate ori transformate pentru a oferi noi spatii agriculturii.

Pentru a proteja trebuie sa cunosti bine ceea ce vrei sa protejezi. De aceea eu mi-am ales aceasta tema. Pe parcursul acestui proiect am reusit sa acumulez cunostinte despre factorii care duc la poluarea solului si metode care combat poluarea lui. Am invatat sa apreciez corect felul in care un ecosistem care intra in regim de protectie, de pilda, va ,,reactiona" la noua situatie pe care omul o va impune.

Pentru a obtine recolte sigure si stabile, agricultura are nevoie sa mobilizeze solul.

Solul este un factor regenerabil, daca se utilizeaza rational nu se epuizeaza si nu se degradeaza. Mai mult, daca este intretinut corespunzator fertilitatea se mentine. Daca insa este intretinut necorespunzator, el se poate degrada progresiv, uneori chiar foarte repede, putand trece la neproductiv si chiar la forma de desert.

Solul este supus la o infinitate de agresiuni si boli, cu repercursiuni nefaste asupra caracteristicilor sale fizice, chimice si biologice, insa cele mai spectaculoase sunt: eroziunea, torentialitatea si sedimentarea care sunt ireversibile.

Progresul in tehnologia agricola a facut ca agricultura sa fie in acelasi timp ,,victima si vinovata" a poluarii. Practic nu este posibila o agricultura fara pierderi de sol, iar eforturile facute pentru conservarea solului nu pot exclude total procesul de eroziune, insa il limiteaza intre baremuri permise, fara sa dauneze dezvoltarii agriculturii.

Orice proces sau fenomen natural se creeaza si se dezvolta ca urmare a unor factori care de regula actioneaza asupra unor conditii naturale foarte diferite.

Fertilitatea solului este considerata un fenomen natural, oferind solului un cadru si conditii de a furniza plantelor apa si substante nutritive.

Din literatura de specialitate rezulta ca problemele de eroziune a solului se gasesc totdeauna amintite ca procese care, impreuna cu altele, conlucreaza la poluarea mediului inconjurator si in special la poluarea solului si a apelor.

Teritoriul Romaniei se caracterizeaza printr-o mare diversitate a factorilor geomorfologici, hidrologici, de litologie si pedologie. In acelasi timp se semnaleaza o alternanta anuala si sezoniera, pe acelasi teren, a perioadelor de uscaciune cu perioade de exces de umiditate. Aceasta diversitate face ca terenurile agricole sa aiba o capacitate de productii foarte variata si determina necesitatea unor numeroase interventii asupra unora dintre factorii de mediu. Productia agricola vegetala se realizeaza prin practicarea unui numar mare de factori de mediu dintre care principali sunt: lumina, caldura, aerul, apa si substantele nutritive din sol. Insuficienta sau excesul unuia din factori - comparativ cu raportul optim - de cele mai multe ori influenteaza in mod negativ calitatea productiei vegetale, putand duce chiar la compromiterea lor totala.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Poluarea Solului prin Eroziune Alunecari Saraturare Acidifiere si Exces de Apa.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
10 762 cuvinte
Nr caractere:
56 791 caractere
Marime:
41.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
poluare, sol
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!