Mărfuri nealimentare - mobilă

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Fabricile romanesti de mobila au fost proiectate si realizate ca sisteme complet integrate, fara cooperari cu alte fabrici sau sectii specializate in productia de prefabricate din lemn si de componente. In ceea ce priveste utilarea acestora, majoritatea fabricilor si-au modernizat partial dotarile, dar fara sa ajunga la nivelul performantelor pe plan extern, ceea ce afecteaza nivelul productivitatii muncii si al calitatii produselor.

Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania principalii producatori de mobila din Romania sunt Mobexpert, Elvila, Silvarom, Alprom, Staer, Natuzzi, Parisot.

Pe piata din romania oferta de mobilier se concretizeaza in mobilier pentru living, bucatarii, dormitoare, holuri, gradina si terase, birouri si accesorii. Mobilierul de birou include trei categorii principale - birouri operative, executive si directoriale. Pentru birourile directoriale se prefera solutiile de import si se pune accentul pe design si calitate si facilitatile de comunicare. In ceea ce priveste categoriile de mobilier operative si executive se pune accentul pe pe proprietatile ergonimice, tehnice si de stocare a documentelor.

Infiintat in urma cu 13 ani, Grupul Mobexpert este liderul pietei de mobilier din Romania. Cu o cifra de afaceri de aproape 150 de milioane EUR in 2005, Mobexpert se plaseaza intre primele 12 intreprinderi europene din industria mobilei. Numai in Bucuresti si in orasele mari, Mobexpert detine 18% din piata de mobilier de casa si 30% din cea de mobilier de birou.

1.e. Exportul-Importul:

Vanzarile din categoria medie de mobilier au fost concentrate in aceeasi perioada in jurul celor mai importanti retaileri si au crescut de la 52,55% cota de piata din totalul vanzarilor de mobila in 2004, la 63,6% in 2006. Majorarea cotei de piata la aceasta categorie de mobila s-a datorat investitiilor facute in lanturile de magazine de catre Mobexpert, Elvila si Staer.Piata de mobila din Romania a fost formata in aceasta perioada din 55% productie interna si 45% importuri, releva studiul.

Acum, exportul de mobila reprezinta aproximativ 75% din intreaga productie, valoarea acestuia ridicandu-se la 435,5 milioane euro pe primul semestru. Totodata, importurile au avansat, in primele sase luni, cu peste 50%, pana la 93,4 milioane euro. Anul trecut, Romania a produs mobila in valoare de 1,1 miliarde euro, fata de 895 milioane euro in 2003. Produse in valoare de 833 milioane euro au fost livrate pe piete externe.

1.f. Cotele de piata:

In anul 2005 cele mai mari firme producatoare de mobila au avut urmatoparele cote de piata:

- Mobexpert-16,66%;

- Elvia-12,71%;

- Silvarom-6%.

Ca si o constatare: se observa ca pe aceasta piata activeaza multi ofertanti (marile grupuri au cote relativ mici) deci tinde catre o "piata perfecta".

Puncte tari

Industria lemnului beneficiazade materia primaprincipala- masa lemnoasaintr-un volum suficient de mare pentru a functiona cueficienta

- Romania fiind otar acu 21,6 mil. locuitori estesi un consumator mare de mobilier si alte produse din lemn.

- Explozia constructiilor imobiliare absoarbe un volum foartemare de material lemnos.

- For ta de muncabine pregatitaprofesional, dispusala sacrificiisalariale in defavoarea sa.

- Manageri cu experientaprofesionala, buni cunoscatori laorganizarea productieisi a muncii, dar si cu mari calitati deoameni de afaceri.

- Cumpar atori externi cu traditie, care asigur avanzarea la exportaproximativ 65% din productie.

- Unele facilitati fiscale, in special pentru intreprinderile micisimijlocii (ex: reinvestirea impozitului pe profit, contributiinerambursabile la investitiile de mediu, recuperarea TVA lamarfa exportataetc.)

Puncte slabe

- Mai sunt incamulte societati comerciale cu masinilesi utilajeleinvechite, care nu mai pot face fataconcurentei de piata.

Tentatia multor patroni de a falimenta societatea comerciala pentru a intra cu terenul aferent in afaceri imobiliare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marfuri nealimentare - mobila.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
590 cuvinte
Nr caractere:
3 374 caractere
Marime:
13.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
Marfuri nealimentare - mobila, marfa
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!