Grup de sprijin pentru persoane păgâne LGBTQIA+

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

I. Identificarea nevoii sociale a grupului (Teodora Paul) 3
II. Alegerea grupului (Teodora Paul) 4
III. Structura echipei (Teodora Paul) 5
IV. Scopul grupului și obiectivele de lucru (Ochenatu Bianca) 5
V. Membrii grupului: Participanții la grup (Ochenatu Bianca) 6
VI. Regulile și principiile grupului (Ochenatu Bianca) 7
VII. Analiza SWOT (Nica Teodora) 9
VIII. Activitati propuse (Polinciar Ana) 10
IX. Evaluarea riscurilor (Polinciar Ana) 12
X. Evaluarea grupului (Nica Teodora) 13
Bibliografie 14

Extras din proiect:

I. Identificarea nevoii sociale a grupului (Teodora Paul)

Grupul se adreseaza persoanelor pagane LGBTQIA+, persoane care intalnesc in multe situatii discriminare religioasa, etichetare si discriminare bazata pe alegerile sexuale sau a identitatii sexuale. Cele mai multe probleme apar datorita intolerantei si discriminarii, insa majoritatea se plang de acumulare de frustrare in urma rigiditatii gandirii populatiei in general, de asocierea gresita a unor etichete si prejudecatile cu care vine acest lucru la pachet. Ca orice individ, exista nevoia de asociere, de acceptare si intelegere. Daca din punct de vedere al persoanelor LGBTQIA+ s-au facut progrese in ultimii ani, cu toate eforturile organizatiilor de profil, pentru pagani situatia nu s-a schimbat mult. Paganismul este in continuare un mister pentru marea majoritate a societatii, care combinat cu frica indusa de neintelegerea corecta sau precara a religiei ortodoxe, precum si lipsa oricaror notiuni de istorie a religiilor atinge proportii monstruoase in modul in care un pagan este perceput. Daca mai adaugam la acest aspect si faptul ca termenul pagan este o umbrela pentru mai multe tradittii pagane, foarte diferite una de cealalta, ca dorinta oamenilor de a accesa informatiile si de a se educa este foarte mica, ajungem sa intelegem nevoia paganilor de a socializa cu oamenii care ii pot intelege si cu care pot imparti experiente si emotii asemanatoare. Unii dintre ei nu au cunostinte complete despre drepturile pe care le au, nu sunt informati si sunt astfel ignoranti si prada pentru a fi manipulati. Astfel incat, suportul informativ, pe langa cel de socializare, este absolut necesar unei astfel de comunitati si indivizilor care se pot recunoaste in ea.

De cele mai multe ori, orientarea sexuala si identitatea sexuala vin la pachet cu lipsa de acceptare a indivizilor care “ies” din tiparele ortdoxismului in aceasta privinta, lucru care ii pune in situatia de marginalizare si abuz. Astfel, marea majoritate a persoanelor care fac parte din comunitatea LGBTQIA+ au probleme in a gestiona si alege religia ortodoxa, cei mai multi ajung sa ascunda apartenenta la grup sau orientarea sexuala tocmai datorita rigiditatii cu care biserica trateaza subiectul. Unii dintre ei ajung sa inteleaga ca exista si alte cai, ca sunt si altii ca ei, ca nu e musai sa fi ateu daca esti gay, transgender etc. Astfel, aleg sa urmeze o traditie a paganismului si sa se conecteze cu oamenii care fac aceeasi alegere. Insa, datorita retinerii pe care indivizii o au de a se afisa public, datorita reactiilor nepotrivite ale apropiatilor si datorita inclusiv a celor cu care interactioneaza in societate, aceste lucru este destul de dificil. Pana de curand, nu exista o organizatie legala care sa promoveze drepturile paganilor si nici care sa le apere interesele. Organizatia este inca mica, in dezvoltare, insa una dintre nevoile membrilor este de sprijin, socializare si suport. (The New Pagan Dawn, 2024). Grupul pe care il propunem vine in intampinarea acestor nevoi, care are atat scopul de grup terapeutic, cat si de socializare.

II. Alegerea grupului (Teodora Paul)

Un astfel de grup poate veni in intampinarea unor nevoi a membrilor grupului, de la cea legata de informare pana la cea de socializare si suport. Dorinta de apartenenta este una care a caracterizat omul ca fiinta sociala si atunci cand ramane nesatisfacuta putem ajunge sa discutam despre autoexcludere sociala, de lipsa de integrare sociala, de proasta functionare a tuturor mecanismelor sociale. Relevanta este influenta la nivel societal a religiei ce poate determina integrare pozitiva sau coeziva sau, din contra, influenta negativa, distrugatoare si dezintegranta. (Wach, 1997). Luand in considerare faptul ca dintre tarile ex-comuniste, care deja prezinta o religiozitate mai intensa (Halman, 1993), Romania este tara in care se acorda cea mai mare importanta religiei la nivel european (Gheorghiu, 2001) trebuie sa acceptam dificultatile de intergrare si bunastare a persoanelor ce adopta ceea ce religia ortodoxta combate sub termenul de pagan, asociat adesea cu “pacatos”. Indivizii care ajung in astfel de situatii isi pot periclita propria existenta sau pot ajunge chiar in cazuri extreme in care pot afecta siguranta altora. Traim inca intr-o lume condusa de instinctul de lupta sau fugi, experienta multora se reduce la a acoperi nevoile de baza a supravietuirii, fapt ce se traduce in gradul ridicat de violenta, criminalitate si ignoranta a societatii. Membrii grupului se pot confrunta cu diverse situatii, care pot fi diferite in functie de gradul de informare a individului referitor la drepturile lui, in functie de posibilitatea ca acesta sa fie asistat juridic, la nevoie, in functie chiar si de simpla dorinta de a putea impartasi propriile pareri cu altii care pot aduce informatii, pareri si aprecieri noi. Desi se constata ca in present religia si-a schimbat forma, devenind de interes mai particular (Luckmann, 1967), marea majoritate a indivizilor nu au renuntat inca la dublul standard in ceea ce priveste dogma si aplicarea ei.

Beneficiarii directi ai grupului sunt persoanele pagane LGBTQIA+ care sunt sau nu membrii Asociatiei The New Pagan Dawn, si care sunt astfel sprijiniti informational, emotional, medical si juridic.

Bibliografie:

- Gaba, D. (2024) Metode și tehnici de intervenție în asistență socială la nivel de grup și comunitate Note de curs, Universitatea din Bucuresti

- Garboan, R (2007) Indicatori in evaluare si monitorizare, Cluj Napoca : Universitatea Babes-Bolay

- Gheorghiu, E. (2001) Religiozitate si crestinism in Romania pot-comunista, (manuscris nepublicat) apud Gheorghita A si Rusalin R, Identitate religioasa si integrare sociala, disponibil la https://web.adatbank.ro/pdfdok/web6-7_09_GheorghitaRusalin.pdf (accesat pe 30.01.2024)

- Luckmann, Thomas (1967) The Invisible Religion, New York: MacMillan Press.

- Wach, J (1997) Sociologia religiei apud Gheorghita A si Rusalin R, Identitate religioasa si integrare sociala, disponibil la https://web.adatbank.ro/pdfdok/web6-7_09_GheorghitaRusalin.pdf (accesat pe 30.01.2024)

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Grup de sprijin pentru persoane pagane LGBTQIA+.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2024
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
3 332 cuvinte
Nr caractere:
18 607 caractere
Marime:
80.59KB (arhivat)
Publicat de:
Teodora Paul
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala , Universitatea din Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
Asistenta sociala
Materie:
Alte domenii
An de studiu:
II
Profesorului:
Daniela Gaba
Sus!