Evoluția arhitecturii peisajelor

Cuprins proiect:

Gradinile persane
Gradinile din Asiria si Mesopotamia
Gradinile din China
Gradinile japoneze
Gradinile din Grecia
Gradinile romane

Extras din proiect:

Enumerarea celor mai vestite gradini si parcuri cunoscute din antichitate si pana in prezent ar necesita o lista considerabila, iar descrierea si analiza lor ar comporta un adevarat tratat. Ma voi stradui sa schitez principalele etape prin care a trecut aceasta arta, de la inceputurile ei pana in zilele noastre. Arta gradinilor antice este prezenta doar in cunostintele transmise fie prin legende, fie prin scrieri literare sau miniaturi ulterioare. inceputurile artei gradinilor par a fi fost localizate in diverse centre ale continentului asiatic, si anume la inceput in China, India, Siria si Mesopotamia, apoi in Egipt si mai tarziu in sudul Europei, in Grecia si in Peninsula Italica, la romani.

La inceputul lor, gradinile au avut un scop utilitar, fiind constituite din plante cu rol alimentar; cu timpul gradinile s-au transformat din utilitare in locuri de meditatie religioasa.

ele devin locuri de odihna, cultura si desfatari, incluzand in compozitia lor, in afara de vegetatie si apa, o serie de edificii si opere de arta (teatre, portice, statui, bai, terenuri de sport, hipodromuri etc.).

La Persepolis,apoi la Sardes gradinile lui Cyrus, Xerxes, Darius, erau cele mai vestite in antichitate. Dupa scrierile lui Xenophon (sec. IV. i.e.n.). "Paradisul" lui Cyrus la Sardes avea forma geometrica, cuprinzand in interior pomii, arbori forestieri si ornamentali, totul fiind impartit in parcele prin canale de irigatie; in anumite parti erau construite pavilioane iar in altele se aflau raspandite animale de vanatoare, astfel ca asocierea elementelor vegetal si animal, completa imaginea paradisului terestru.

Gradinile erau impartite in patru mari parti la intersectia carora era o constructie, palatul, pavilionul, sau uneori numai o fantana. Cele 4 brate ale canalului reprezentau cele 4 fluvii ale cosmosului, orientate spre cele 4 puncte cardinale.

Gradinile persane erau inchise intre ziduri, avind fie un turn central, fie cate unul la cele 4 colturi ale gradinii.

In vechime aceste gradini se numeau ,,Eden", cuvant care in limba sumeriana insemna stepe si caruia apele Tigrului si Eufratului conduse printr-o bogata retea de canale pentru irigat i-a transformat sensul in paradis terestru.

Printre cele 7 minuni ale antichitatii figureaza si ,,gradinile suspendate din Babilon", construite de catre Nabucodonosor al II-1ea pentru sotia sa Amytis.

Gradinile suspendate din Babilon se mai atribuie a fi apartinut legendarei regine Semiramis. Denumirea de ,,gradini suspendate" este improprie, deoarece nu erau suspendate, ci sustinute fie pe piloni, fie pe constructii boltive.

Gradinile-minune din Babilon, find construite din mai multe terase (etaje), aveau circa 22 m inaltime, din care 8 m reveneau terasei I si 13 m terasei a II-a. Ca dimensiuni, terasa I avea 45x40 m, a II-a 40x30 m, iar a III-a si a IV-a mai reduse. Terasa I, cea mai de jos era sprijinita pe 14 sali boltite, cu un culoar central.

Vegetatia ornamentala era compusa din palmieri, curmali, duzi, rodii, tamarix, smochini, jujubieri, jasmin, trandafiri, tulipe.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Arhitecturii Peisajelor.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Marime:
7.64MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
arhitectura, design
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!