Criza irakiană

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Istoria Irakului

Republica Irak este o tara din Orientul mijlociu in Asia de Sud-Vest la confluenta dintre raurile Tigru si Eufrat care include de asemenea sudul Kurdistanului. Are frontiere cu Kuweitul si Arabia Saudita la Sud, Iordania la vest, Siria la Nord-Vest, Turcia la Nord si Iran (Persia) la Est. Irakul se afla pe teritoriul vechii Mesopotamii, locul de nastere a unor culturi timpurii, precum cele ale sumerienilor, asirienilor si babilonienilor. In 331 i.Hr, Alexandru cel Mare a cucerit acest teritoriu.

In secolul al II-lea i.Hr., tinutul a facut parte din Imperiul Persan, pana la venirea arabilor musulmani (secolul al VII-lea), care, dupa moartea profetului Muhammad (632), au cucerit Irakul (656). Bagdadul a devenit capitala a Califatului abbasid in 762 si pana in 1258, dupa care a fost cucerit de turcii selgiucizi. Orasul a ramas un centru al lumii arabe pana in 1524 cand a fost incorporat in Imperiul Otoman.

In 1915, trupele britanice au cucerit Irakul si au stabilit aici mandatul Ligii Natiunilor. Irakul devine independent in 1932. Partidul Ba'ath (care imbina ideologia socialismului arab cu nationalismul si pan-arabismul) a preluat controlul tarii in 1968, si a impus o stapanire stricta, mai ales dupa ascensiunea la putere a lui Saddam Hussein (1979). In anii '80 (1980-1988), Irakul a fost implicat intr-un razboi lung cu vecinul Iran, care a lasat peste 1.000.000 de victime, militari si civili, de ambele parti.

Ocuparea Kuwaitului de catre Irak in 1990, si atacurile repetate ale trupelor internationale, au izolat Irakul la nivel mondial pana in primavara lui 2003, cand S.U.A si Regatul Unit, impreuna cu peste 50 alte state, au invadat Irakul si au indepartat Partidul Ba'ath de la putere, continuand sa detina si acum controlul asupra tarii.

Irakul se afla in septembrie 2003 intr-un proces de tranzitie: Dupa cel de-al III-lea razboi din golf, structurile puterii au disparut, in special Comandamentul Revolutionar. Noile structuri organizate de S.U.A si Marea Britanie nu sunt definitivate. Dupa primele planuri, fostul general al S.U.A, Jay Garner, trebuia sa devina presedintele unei guvern provizoriu. La cateva saptamani dupa stabilirea in functie a lui Garner acesta a fost inlocuit: Presedintele SUA, George W. Bush, l-a numit la 6 mai 2003 pe L. Paul Bremer III in functia de guvernator al Irakului. Garner a fost subordonat acestuia.

Bibliografie:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Irak

http://ro.wikipedia.org/wiki/Invazia_Irakului_din_2003

http://ro.wikipedia.org/wiki/Ocuparea_Irakului_din_2003-2004

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criza irakiana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 362 cuvinte
Nr caractere:
16 783 caractere
Marime:
39.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
Criza irakiana, politica
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!