Alternative Dispute Resolution

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

In societatea contemporana este bine cunoscut faptul ca aglomerarea instantelor de judecata afecteaza intregul sistem judiciar, ca litigiile aparent banale sunt intarziate din cauza lentorii si a procedurilor greoie, ca deciziile instantei vin dupa repetate termene si infatisari, in care justitiabilul pierde bani, timp si nervi, iar rezultatul nu este intotdeauna satisfacator.

In aceste conditii s-au dezvoltat de-a lungul timpului o serie de metode alternative de solutionare a disputelor care cuprind practici, tehnici si metode care reprezinta o alternativa la procesele in instanta.

Astfel, exista doua tipuri de metode de solutionare a conflictelor, respectiv sistemul clasic si metodele alternative (A.D.R. - ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTION).

Sistemul clasic este reprezentat, in principal, de instantele de judecata si are drept scop, in cele mai multe cazuri, pedepsirea celui care a incalcat o norma.

Sistemul cuprinde instantele de judecata, parchetul, politia, etc. Partile ajung in acest sistem cand nu reusesc sa isi rezolve problema singure, din diverse motive. Astfel, in solutionarea conflictului intervin politia, procurorii, judecatorii si o a treia parte hotaraste ce este mai bine pentru cele doua parti. In sistemul clasic, partile nu sunt intrebate ce parere au, iar cineva ia decizii pentru ele si le obliga apoi sa le respecte.

Rezolvarea clasica a conflictelor, prin incredintarea lor organelor de justitie si solutionarea prin metodele traditionale de genul invingator - invins (castig-pierdere) a dus la concluzia ca nu reprezinta solutia ideala de natura sa ofere o rezolvare adecvata a tuturor dificultatilor sociale si economice, dificultati care s-au dezvoltat si agravat in lipsa unor reglementari specifice noilor tipuri de conflicte.

Astfel, si-au facut aparitia noi concepte ce vizeaza rezolvarea pe cale amiabila a conflictelor cunoscute sub numele de A.D.R. - Aternative Dispute Resolution, metode alternative de solutionare a conflictelor.

Termenul "A.D.R." (ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTION) incorporeaza procedurile si tehnicile de solutionare a conflictelor pe cale amiabila. Aceste modalitati alternative de solutionare a conflictelor au aparut ca o reactie la lipsa de eficienta a modalitatilor traditionale de solutionare a conflictelor.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alternative Dispute Resolution.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
9 982 cuvinte
Nr caractere:
58 501 caractere
Marime:
48.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
metoda, alternativa
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!