Introducere
Carnea de struț este recunoscută ca fiind un produs valoros, cu un conținut nutritiv și dietetic ridicat. ceea ce face ca aceste păsări să fie importante pentru multe industrii zootehnice-
Cererea pentru astfel de produse în Europa a crescut recent, în special și în rândul consumatorilor care acordă o mai mare atenție calității produselor consumate [Cooper et al. 2007, Horbańczuk et al. 2007, 2008].
În prezent, consumatorul modern dorește să fie sigur de compoziția nutritivă a alimentelor pe care le cumpără pentru consum. Potrivit lui Fasone și Privitera, un consumator de carne de struț este un consumator cu o cultură medie spre înaltă și profesional, definit ca fiind un "consumator modern atent" cu vârsta cuprinsă între 41-50 de ani, în principal femei, cu un comportament de cumpărare legat în principal de valoarea nutritivă, siguranța produsului, caracteristicile intrinseci și gustul.
Ar trebui să se sublinieze că, în prezent, consumatorii apreciază, de asemenea, "naturalețea" și siguranța cărnii de struț produsă de la păsări prin metode aproape naturale, excluzând utilizarea de tehnologii precum îngrășarea intensivă sau administrarea de antibiotice.
De asemenea, este important pentru ei că struții sunt de obicei crescuți în sisteme de producție durabile, cu luarea în considerare unor standarde înalte de bunăstare a animalelor. Cu toate acestea, carnea de struț în Europa este încă o nișă produs necunoscut de mulți oameni, dar este apreciat de majoritatea consumatorilor care au gustat-o.
Din păcate, până în prezent, cunoștințele actuale privind valoarea nutritivă a acestei carne este încă limitată. Prin urmare, prezenta recenzie a fost pregătită cu scopul de a compila date științifice despre valoarea nutritivă a cărnii de struț, inclusiv beneficiile acesteia pentru om sănătatea umană.
CAPITOLUL 1
ASPECTE GENERALE DE INTERES
1.1. Fermele de struți
În sălbăticie, struții sunt foarte bine adaptați la habitatul în care s-au dezvoltat.
Atunci când sunt supuse unor schimbări de mediu, păsările fie încearcă să se adapteze la condițiile dificile, fie fug pentru a găsi locuri mai potrivite pentru nevoile lor. Cultivarea unei anumite specii modifică semnificativ procesul de selecție naturală prin faptul că oferă hrană și adăpost păsărilor (sau animalelor) și le limitează parțial sau total libertatea de mișcare.
Struții crescuți în ferme pot deveni destul de dependenți de sistemul lor de adăpostire, în funcție de noul habitat în care sunt adăpostiți.
În principiu, există trei tipuri de sisteme de creștere a struților: extensiv, semi-intensiv și intensiv. Alegerea sistemului de creștere a struților este determinată în principal de disponibilitatea și prețul terenului, de amploarea producției și de forța de muncă și costurile cu hrana pentru animale.
În cazul primelor două sisteme, există o alegere suplimentară privind utilizarea sau nu a sistemului incubație naturală sau artificială. În cazul sistemelor intensive, incubarea artificială și ecloziunea a ouălor sunt întotdeauna folosite.
1.1.1.Sistemul de creștere extensiv
Acest tip de sistem necesită o suprafață mare de teren, mai mare de 40 ha (100 acri). În afară de costul păsărilor (care este comun tuturor sistemelor), terenul reprezintă principalul capital necesar principal. Păsările sunt ținute și crescute cât mai aproape posibil de habitatul lor natural, cu interferențe minime.
Principalul avantaj al sistemului de creștere extensivă este costul mult redus al deținerii păsărilor adulte în număr mare. În plus, nu sunt suportate costuri de incubație dacă păsările sunt lăsate să-și clocească ouăle. Astfel, costurile de producție sunt extrem de scăzute.
Cu toate acestea, dezavantajele pot depăși cu ușurință avantajele acestui sistem.
Monitorizarea și identificarea păsărilor și colectarea ouălor (pentru incubație artificială) se dovedesc adesea a fi o problemă. Nu se poate exercita niciun control asupra condițiilor de reproducere. Ouă colectate pentru incubație artificială pot fi transportate pe un teren accidentat și acest lucru poate adesea cauza deteriorării structurii interne delicate a ouălor. Mortalitatea și pierderea de păsări sunt deseori ridicată, în special în rândul puilor, din cauza gradului ridicat de prădare. Capturarea fizică a păsărilor este complexă și costisitoare, iar păsările sunt, în general, dificil de manipulate din cauza lipsei de contact uman.
1. Deeming, D. Charles, ed., The Ostrich: Biology, Production and Health (Oxford, 1999)
2. Food and Agriculture Organization, 2009. State of Food Insecurity in the World. (FAO,Rome, 2009).
3. Brand, T.S. and Jordaan, J.W., 2011. The contribution of the South African ostrich industry to the national economy Appl. Anim. Husb. Rural Develop. 4, 1-7.
4. Broom, D.M., 1997. Assessing the welfare of transgenic animals. In: Welfare aspects of transgenic animals, ed. L.F.M. van Zutphen and M. van der Meer, 58-67. Berlin:Springer.
5. COOPER R.G., 1999 - Ostrich meat, an important product of the ostrich industry: a southern African perspective. World’s Poultry Science Journal 55, 389-402.
6. COOPER R.G., HORBAțCZUK J.O., FUJHARA N., 2004 - Nutrition and feed management in the ostrich (Struthio camelus domesticus). Animal Science Journal 75, 175-181
7. HORBAțCZUK J.O., MALECKI I., COOPER R.G., JÓŹWIK A., KLEWIEC J., KRZYŻEWSKI
8. J., KALIFA H., CHYLIțSKI W., WÓJCIK A., KAWKA M., 2004 - Cholesterol content and fatty acid composition of two fat depots from slaughter ostriches (Struthio camelus) aged 14 months, Animal Science Papers and Reports
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.