Tămâioasă românească - tehnologia valorificării băuturilor

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Introducere

Oenologia este stiinta care se ocupa cu studiul metodelor si procedeelor de producere, maturare, stabilizare si imbuteliere a vinurilor si a celorlalte produse obtinute pe baza de struguri, must si vin, in scopul realizarii unor produse finite care sa corespunda exigentelor consumatorului. Datorita faptului ca este o stiinta cu caracter practic, de multe ori ea este denumita si tehnologia vinului.

Cultivarea vitei de vie a fost o preocupare straveche a strabunilor nostri. Getodacii, locuitorii stravechi ai pamanturilor de la Dunare, Marea Neagra si Carpati, pretuiau vinul in mod deosebit, iar vita de vie era una din cele mai de seama bogatii ale lor. Ei obisnuiau sa bea vinul turnat in coarne de bou, in ulcica sau chiar in tigve.

Pe teritoriul Romaniei, suprafetele / plantatiile viticole sunt raspandite sub forma de lant continuu sau asezate dispersat, constituind dupa caz, regiuni (zonale) viticole, podgorii, centre viticole si plaiuri: 7 regiuni / zone viticole, cu numeroase podgorii (aproape 40) si centre viticole (peste 160), cunoscute pentru vinurile de calitate si vinurile speciale, astfel:

Zona viticola a dealurilor Subcarpatilor Meridionali (Dragasani, Leordeni-Stefanesti, Dealu Mare, Tohani, Pietroasele, Valea Teanculu), a colinelor si dealurilor subcarpatice de rasarit (Odobesti, Panciu, Cotnari, Iasi, Husi, Nicoresti, Dealu Bujorului, Ivesti), din centrul Transilvaniei (Jidvei, Alba Iulia, Blaj, Apoldu, Miercurea, Medias, Tarnaveni, Sebes,), din vestul si nord-vestul Transilvaniei (Oradea-Diosig, Zalau, Valea lui Mihai, Simleul Silvanei, Carei si Satu Mare.), din Banat (Moldova Noua, Recas si Teremia), din Sesul Dunarii (Corcova, Sadova-Corabia, Segarca, Turnu Magurele Draganesti-Olt si Dealul Craiovei.) si a Dobrogei (centre viticole - Murfatlar, Medgidia si Cernavoda).

Am ales sa intru in amanunte cu prezentarea unui soi specific de struguri din Romania din care se obtine un vin dulce, puternic aromat, de o fructuozitate exaltanta, si cu un relief gustativ de-a dreptul impresionant ce merita incercat.

Tamaioasa romaneasca este o varietate de struguri romaneasca folosita pentru producerea de vinuri albe aromate de calitate. Vinurile tamaioase sunt dulci sau demidulci, cu un continut de alcool de 12%-12,5%, de o culoare galben-aurie si cu o aroma bogata de flori si miere, cu gust puternic si o armonie perfecta intre zahar, alcool si aciditate

Acest soi poate fi gasit in podgoriile: Plaiurile Vrancei, Podgoria Severinului, Dealurile Craiovei, Stefanesti Arges, Dragasani, Dealu Mare, Pietroasele si Cotnari

Tamaioasa romaneasca - fisa tehnica

Acest soi aromat isi gaseste radacinile tocmai in sudul Greciei antice, el fiind apreciat de catre toate popoarele aflate in bazinul Marii Mediterane, unde era folosit ca moneda de schimb.

Cu timpul, datorita cresterii consumului, a cererii pentru acest tip de vin si, probabil, pentru a reduce cheltuielile si timpul de transport, grecii si, mai tarziu, romanii, o data cu extinderea imperiului, s-au gandit ca, in paralel cu transportul de vin, sa se efectueze si transportul de butasi din acest soi.

In spatiul romanesc, Tamaioasa a ajuns atat pe filiera Elena, prin colonistii greci, cat si prin interventia romanilor, dornici sa gaseasca acest soi in toate colturile Imperiului.

Cunoscut sub diferite denumiri, acest soi este cultivat in foarte multe tari, suprafata cultivata, atingand aproape 47.000 de hectare.

In Romania, suprafata totala cultivata cu Tamaioasa este de 1.000 de hectare, ea putand fi gasita in podgoriile: Plaiurile Drancei, Podgoria Severinului, Dealurile Craiovei, Stefanesti Arges, Dragasani, Dealu Mare, Pietroasa, Cotnari.

Bibliografie:

***http://vinul.ro/tamaioasa-romaneasca-aromele-simple-ale-unui-soi-complicat.html

***http://ro.wikipedia.org/wiki/T%C4%83m%C3%A2ioas%C4%83_rom%C3%A2neasc%C4%83

***http://www.horticultorul.ro/vita-de-vie/tamaioasa-romaneasca/

***http://cotnari.ru/ro/tamaioasa-romaneasca

***http://www.gazetadeagricultura.info/struguri-vita-de-vie/1146-descrierea-soiului-tamaioasa-romaneasca.html

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tamaioasa Romaneasca - Tehnologia Valorificarii Bauturilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 681 cuvinte
Nr caractere:
8 621 caractere
Marime:
2.00MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
tamaioasa, odobesti
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Valeriu I. Cotea
Sus!