Stropitoare tractată pentru vii și livezi SLV 1500FV

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.Generalită.i despre cultura prunului 3-6
1.1 Cultura prunului în România ...6
2. Generalită.i despre stropitoare ...7-8 2.1. Clasificarea ma.inilor ..8
2.2. Păr.i componente 8-20
3. Stropitoarea tractată pentru vii .i livezi SLV 1500FV ... 21-22
3.1 Fi.a tehnică a stropitorii SLV 1500FV .22
3.2 Păr.i componente .i mod de lucru .22-23
3.3 Tractorul Belarus MTZ 820 în agregat cu stropitoarea SLV 1500 FV ... 23-25
4. Bibliografie .. 26

Extras din proiect:

1. Generalități despre cultura prunului

Prunul (denumire științifică: Prunus domestica) este un arbore fructifer din familia rozaceelor. Fructele sale cărnoase, de culoare albastru închis sau gălbui, își găsesc multiple întrebuințări în industria alimentară, pentru conserve sau gemuri, fiind consumate și în stare proaspătă. Dar cea mai cunoscută utilizare este pentru fabricarea rachiului, uneori fiind și depozitat în butoaie fabricate din lemnul acestuia. Fructele sale imature sunt uneori întrebuințate în combinație cu murături. Crește în zone de înaltă fertilitate, preferabil deluroase. Soiurile sale cele mai rezistente sunt: ciorești, corcodane, vinete și grase (denumiri regionale). Trunchiul său are un duramen (miez) foarte dur, rezistent la apă, de culoare roșu-maroniu, învelit de un alburn de culoare deschisă prin care circulă seva. Arderea sa degajă o putere calorică superioară celei a fagului, cărbunele său fiind folosit în fierării.

1. Particularitati de crestere si fructificare Prunul are un sistem radicular bine dezvoltat, valorificand toate tipurile de sol. In cazul prunului se manifesta fenomenul de drajonare. Drajonii trebuie eliminati, deoarece consuma din resursele necesare pomului pentru a fructifica. Trunchiul este drept, iar ritidomul (coaja) este crapat. Cresterile aeriene depind de lucrarile efectuate in livada. Pentru o polenizare corespunzatoare se planteaza minim 3 soiuri diferite, care infloresc in acelasi timp. In primaverile reci polenizarea florilor este slaba, iar productia este slaba. Prunul intra pe rod dupa 4-5 ani de la plantare, iar longevitatea este de 30-40 ani.

2. Cerintele fata de clima si sol Prunul are pretentii moderate fata de temperatura. Cele mai bune rezultate se obtin in zonele unde temperatura medie anuala este cuprinsa intre 8-11°C. Rezista la temperaturi de - 31 °C (iarna). Bobocii floriferi rezista la temperaturi de -4 °C, iar florile sunt afectate de temperaturi mai mici de - 0.5 °C. Temperaturile mai mari de 35 °C provoaca arsuri pe frunzele tinere. Prunul se dezvolta bine in zonele unde cad 600-700 mm precipitatii pe an. Fata de lumina nu are cerinte ridicate, valorificand toate tipurile de expozitie. Daca toti factorii de vegetatie sunt la nivelul optim, prunul valorifica orice tip de sol. Se poate planta inclusiv pe nisipuri (in condtii de irigare).

3. Pregatirea terenului In cazul prunului, pregatirea terenului nu pune probleme. Aceasta etapa se face conform regulilor generale. Daca plantatia se infiinteaza pe un teren care a fost utilizat ca livada, terenul se pregateste cu 1-2 ani inainte. Pentru refacerea structurii solului si eliminarea focarelor de infectie, terenul se poate cultiva cu ierburi perene. Daca parcela este puternic infestata cu buruieni, se pot aplica urmatoarele erbicide: Roundup, Clinic, Glyphogan. Terenul se fertilizeaza cu 20-30 t /ha gunoi de grajd. Se recomanda scarificarea terenului (la 60 cm), pentru ca radacinile pomilor sa se dezvolte usor. Daca nu exista posibilitatea efectuarii aceastei lucrari, solul se sapa manual. Toate corpurile straine din sol se aduna si se elimina din parcela. Pentru o plantare de precizie, se recomanda pichetarea terenului. Pichetarea este operatiunea prin care se marcheaza, pe teren, pozitia fiecarui pom.

4. Plantarea Perioada optima de plantare pentru majoritatea speciilor pomicole este toamna. Aceasta regula se aplica si in cazul piersicului. Materialul saditor se va procura doar din pepiniere sau statiuni pomicole autorizate. Se recomanda urmatoarea schema de plantare:

5 metri distanta intre randuri si 4 metri distanta intre pomi pe rand. Inainte de plantare se realizeaza fasonarea radacinilor. Operatiunea se executa cu scopul de a inlatura portiunile vatamate si de a netezi ranile de pe radacina. Radacinile moarte se inlatura complet, iar cele vii se scurteaza cu 7-8 cm. Operatiunea urmareste mentinerea unui sistem radicular cat mai sanatos. Fasonarea se realizeaza doar daca materialul saditor a fost scos din sol recent. Dupa fasonare, urmeaza mocirlirea radacinilor. Mocirlirea reprezinta introducerea radacinii intr-un amestec de pamant galben, gunoi de grajd proaspat si apa. Stratul de mocirla are rolul de a asigura o umiditate mai mare in jurul sistemului radicular. Mocirla trebuie sa aiba consistenta smantanii. Daca materialul saditor a fost transportat pe distante mari, inainte de mocirlire, se introduce cu radacinile intr-un vas cu apa timp de 2 ore. Aceasta operatiune are ca scop rehidratarea radacinilor. Plantarea propriu zisa: Aceasta etapa incepe prin saparea gropii. Daca terenul nu a fost lucrat, groapa trebuie sapata cu 2-3 luni inainte si sa aiba urmatoarele dimensiuni: 100 x 100 x 80 cm. Daca terenul a fost lucrat corespunzator, groapa se sapa cu 1-2 zile inainte sau chiar in aceeasi zi. In acest caz, groapa va avea urmatoarele dimensiuni: 50 x 50 x 50 cm. La baza gropii se introduce un amestec format din pamant fertil scos din partea superioara a gropii si gunoi de grajd bine descompus. Introduceti in groapa pomul astfel incat radacina sa stea pe stratul fertil de la baza. Dupa ce radacinile au fost acoperite cu 10 cm de sol, se excuta prima tasare a solului. La plantare trebuie sa se realizeze un contact strans al radacinilor cu solul. Adancimea de plantare se calculeaza astfel incat, punctul de altoire sa fie la 3 cm deasupra solului si orientat spre nord. Dupa plantare, langa pom se introduce un tutore. Pomul poate fi invelit cu materiale de protectie impotriva rozatoarelor.

Bibliografie:

1. https://www.agro.basf.ro/ro/stiri/fermier-in-romania/cultura-prunului-particularitati-ghid-intretinere.html

2. https://ru.scribd.com/document/153548964/Capitolul-I-Masini-Pentru-Combaterea-Bolilor-Si-Daunatorilor

3. https://ri-research.org/cat-de-utile-sunt-erbicidatoarele/

4. https://www.dianatrans.ro/utilaje-agricole-noi/erbicidatoare--72.htm

5. https://barbuvasile.files.wordpress.com/2016/02/utilajele-pentru-gradina-de-langa-casa-partea-a-iii-a.pdf

6. http://www.mecagro.md/ro/productie/product/view/1/66

7. https://shop.maviprod.ro/agricol/do/2/accesorii-agricole/ca/72/tractor-agricol-belarus-mtz-820-1/pr/3.000085

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Stropitoare tractata pentru vii si livezi SLV 1500FV.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
5 451 cuvinte
Nr caractere:
32 934 caractere
Marime:
1.07MB (arhivat)
Publicat de:
Bricicari I.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Predat:
Facultatea de Alimentatie si Turism , Universitatea Transilvania din Brasov
Specializare:
IMAPA
Materie:
Agronomie
An de studiu:
III
Profesorului:
Boțoman Gheorghe
Nota primită:
Nota 7
Sus!