Proiect PAC

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Ungaria

A fost locuit succesiv de iliri, traci, celti pentru ca in anul 10 i.Hr. sa devina provincie romana. A fost supusa apoi de o serie de popoare migratoare pentru ca, ceva mai tarziu, sa fie ocupata de triburile ugro-finice (sec V-IX). Cu numele de unguri ei fac incursiuni in regiunile vecine sau mai indepartate. Este crestinata in timpul lui Stefan Cel Sfant dupa efortul de unificare.

Semnarea tratatului de la Trianon cu Antanta, miscoreaza suprafata tarii, dar cu sprijin german si italian anexeaza teritorii care nu-i apartineau. Este ocupata in 1944 de sovietici. De sub influeenta sovietica scapa definitiv in 1989, cand renunta si la numele de Republica Populara, fiind proclamata Republica Ungara. In 1990 devine membru al Consiliului Europei.

Populatie si asezari. Ungaria poate fi considerata o insula etno-lingvistica inconjurata de slavi, germani si neolatini. Fata de anul 19982 cand populatia era de 10 700 000 loc, cifra care semnifica o crestere fata de perioadele anterioare, in 1996 numar locuitorilor era de 10 193 000, ceea ce inseamna o diminuare a numarului acestora. Faptul este subliniat si de sporul natural negativ (-3,2 %).

Exista in tara regiuni de concentrare a populatiei depasind valoarea medie a densitatii (109,6 loc/kmp), dar si zone cu populatie sub aceasta valoare. Principala concentratie umana se afla in regiunea capitalei Budapesta, care insumeaza mai mult de un sfert din populatia tarii. Orasul s-a dezvoltat pe locul unei asezari celtice , care a devenit mai tarziu castru roman. Stabilirea maghiarilor aici a facut din aceste asezari doua orase, Buda si Pesta. In 1872 acestea se unesc si devin capitala Ungariei in 1918

Economia. Ungaria a fost si este o tara industrial agrara, marcata de cateva performante in industrie, agricultura, in comert, activitati in care au rol important investitiile straine, o piata receptiva si stabila exprimata printr-un procent destul de mare al activitaii tertiare, aproape 50%.

Industria este concentrata in buna masura in partea de nord a tarii si are la baza materii prime autohtone (carbuni, bauxita, petrol si gaze, minereuri de fier) dar si din import. Sursele energetice se exploateaza indeosebi in Mezofold si Alfold. Carbunii (huila, carbune brun si lignit) se extrag din bazinele carbonifere: Salgorotarjan, Borsod, Komlo, iar petrolul si gazele naturale in Alfold si Felfold, in perimetrul cuprins intre Debrececen in nord si Szeged in sud. Totusi Ungaria importa petrol si gaze naturale din Ucraina si Rusia prin oleoducte si gazoducte care intra in tara prin nord-est, alimentant in principal Budapesta.

Agricultura. In conditiile unor suprafete arabile pe mai mult de jumatate din tarii si ale unor elemente favorabile ale cadrului natural, a unei tehnologii (mecanizare, chimizare, irigatii) aplicate corespunzator si a unei experiente indelungate, agricultura se inscrie prin performante. Exista cerealicultura, indeosebi cultura porumbului si a graului, alaturi de cultura florii soarelui si a sfeclei de zahar care satisfac necesarul intern cu permanente posibilitati de export.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect PAC.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
31 pagini
Imagini extrase:
31 imagini
Nr cuvinte:
4 114 cuvinte
Nr caractere:
35 952 caractere
Marime:
916.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
agricultura, grafice, stat
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Gabriel Popescu
Sus!