Managementul mediului

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

De multe ori ne intrebam unde o sa ajunga planeta noastra, daca isi continua acest drum liniar catre autodistrugere. Multi sunt cei care incearca sa salveze cate un munte transformandu-l in Parc Natural, cate o apa sau padure numind-o Arie Protejata, cate o stanca ce devine Rezervatie Geologica sau cate un animal sau planta ce devine Monument al Naturii... cu toate astea insa, sunt parca si mai multi care nu respecta acest lucru si care, in ignoranta lor, distrug incet si sigur aceasta lume de contraste de care cu totii suntem uneori atat de mandri.

Viata, in forma ei pe care o cunoastem cu totii, exista datorita aerului, apei si pamantului, acestea fiind elementele principale ce stau la baza ei. Atunci cand unul dintre aceste elemente este perturbat de om si nu isi mai poate urma ciclurile naturale, echilibrul se distruge, iar noi privim, uneori fara drept de replica, la adevarate dezastre ecologice. O punga de plastic aruncata in ocean poate ucide o balena, prin simplul fapt ca aceasta o inghite odata cu hrana, iar punga poate astupa orificiul prin care aceste minunate mamifere respira. La un calcul estimativ simplu putem evidentia un adevar infricosator, exista pe planeta mii de miliarde de pungi care pot ajunge in apa oceanelor, dar din pacate numai cateva sute de exemplare de balena albastra, cel mai mare mamifere al acestei planete, au mai ramas in oceane. Unde va inclina aceasta balanta daca atitudinea noastra nu este una responsabila?

Cea mai mare problema nu este una de suprafata, ci una de cantitate, planeta noastra nu mai poate duce in spate atatea deseuri, ce continua sa cresca cu cifre inimaginabile in fiecare zi. Aceasta "picatura de apa" ce poate fi ambalajul unui pachet de tigari sau un container de substante chimice reziduale, cu siguranta lasa rani adanci in "piatra" acestei planete, pe care noi toti o numim Casa.

Deseuri

INFORMATII GENERALE

Deseurile sunt acele substante sau obiecte de care detinatorul se debaraseaza, are intentia sau obligatia de a se debarasa. In general, deseurile reprezinta ultima etapa din ciclul de viata al unui produs (intervalul de timp intre data de fabricatie a produsului si data cand acesta devine deseu).

In prezent problema gestionarii deseurilor se manifesta tot mai acut din cauza cresterii cantitatii si diversitatii acestora, precum si a impactului lor negativ, tot mai pronuntat, asupra mediului inconjurator. Depozitarea deseurilor pe sol fara respectarea unor cerinte minime, evacuarea in cursurile de apa si arderea necontrolata a acestora reprezinta o serie de riscuri majore atat pentru mediul ambiant cat si pentru sanatatea populatiei.

De aceea, legislatia europeana transpusa prin actele normative nationale a impus o noua abordare a problematicii deseurilor, plecand de la necesitatea de a economisi resursele naturale, de a reduce costurile de gestionare si de a gasi solutii eficiente in procesul de diminuare a impactului asupra mediului produs de deseuri.

Gestionarea deseurilor cuprinde toate activitatile de colectare, transport, tratare, valorificare si eliminare a deseurilor, inclusiv monitorizarea acestor operatii si monitorizarea depozitelor de deseuri dupa inchiderea lor.

Obiectivele prioritare ale gestionarii deseurilor sunt prevenirea si reducerea producerii de deseuri si a gradului de periculozitate al acestora prin:

- dezvoltarea de tehnologii curate, cu consum redus de resurse naturale;

- dezvoltarea tehnologiei si comercializarea de produse care prin modul de fabricare, utilizare sau eliminare nu au impact sau au cel mai mic impact posibil asupra cresterii volumului sau periculozitatii deseurilor, ori asupra riscului de poluare;

- dezvoltarea de tehnologii adecvate pentru eliminarea finala a substantelor periculoase din deseurile destinate valorificarii;

- valorificarea materiala si energetica a deseurilor, cu transformarea acestora in materii prime secundare, ori utilizarea deseurilor ca sursa de energie.

Astfel se asigura protejarea resursele naturale prin folosirea materiilor prime secundare din deseuri si se reduce poluarea mediului cauzata de eliminarea lor.

Documentele strategice nationale care reglementeaza gestionarea deseurilor cuprind doua componente principale: Strategia Nationala si Planul National de Gestionare a Deseurilor care constituie instrumentele de baza prin care se asigura implementarea in Romania a politicii Uniunii Europene in domeniul deseurilor.

La sfarsitul anului 2006 au fost elaborate Planurile Regionale de Gestionare a Deseurilor (PRGD), de Agentiile Regionale pentru Protectia Mediului in colaborare cu reprezentantii autoritatilor de mediu de la nivel local si ai autoritatilor administratiei publice locale si judetene, utilizand date de la nivelul acestora. Planurile Regionale de Gestionare a Deseurilor au fost aprobate prin Ordinul Comun al M.M.G.A. nr. 1364/14.12.2006 si al M.I.E. nr. 1499/21.12.2006.

Elaborarea si aprobarea PRGD asigura beneficii majore in toate regiunile, astfel: asigura cadrul necesar pentru dezvoltarea proiectelor de gestionare a deseurilor municipale cu finantare din fonduri europene; optimizeaza investitiile si costurile operationale in domeniul gestionarii deseurilor municipale la nivel judetean si regional; asigura, pe termen mediu si lung, dezvoltarea unor sisteme integrate de gestionare a deseurilor municipale, cu efecte pozitive asupra mediului si sanatatii populatiei.

PRGD se conformeaza cu legislatia europeana si romaneasca de mediu, iar obiectivele si tintele propuse sunt cele cuprinse in Strategia Nationala si Planul National de Gestionare a Deseurilor.

Bibliografie:

- http://www.ecomagazin.ro/info/deseuri/

- www.anpm.ro/

- https://ro.wikipedia.org/

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul mediului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 768 cuvinte
Nr caractere:
14 881 caractere
Marime:
470.46KB (arhivat)
Publicat de:
Iorgu Nastase
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
mediu, ecologie
Predat:
Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala , Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
Specializare:
agroturism
Materie:
Agronomie
An de studiu:
IV
Sus!