Înființare plantații arbuști fructiferi

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Arbustii fructiferi ca afinul, coacazul, zmeurul sunt specii cu cerinte moderate fata de factorii de mediu, de aceea se comporta bine in Romania.

Acesti arbusti se inmultesc usor si intra repede pe rod, iar fructele obtinute au valoare nutritiva si terapeutica ridicata.

Pentru infiintarea unei plantatii de arbusti fructiferi in conditii corespunzatoare fermierul trebuie sa aiba cunostinte referitoare la:

Cerintele fata de factorii de mediu

Afinul, coacazul, zmeurul au cerinte moderate fata de caldura, se dezvolta bine in zone colinare, cu un regim de precipitatii mai mare de 600 mm anual sau in conditii de irigare, dar nu suporta stagnarile de apa. Desi unele suporta semiumbra, se obtin fructe de calitate in conditii bune de lumina.

Afinul prefera o clima racoroasa, umeda si poate fi cultivat pana la altitudini de 600-800 m. Suporta temperaturi scazute pana la - 25?C in perioada de iarna. Afinul prefera soluri bine drenate, fara exces de umiditate, cu reactie acida (pH 4,3-5,5). Reactia solului este una dintre insusirile care limiteaza aria de raspandire a acestei culturi.

Aceasta specie nu se va cultiva pe terenuri unde au fost aplicate amendamente calcaroase in anii precedenti daca reactia solului nu a coborat sub 5,5. Daca ph-ul este mai mare de 5,5, pentru scaderea acestuia se va folosi turba acida aplicata in groapa de plantare. Prefera soluri bogate in humus, evitandu-se solurile sarace si cele nisipoase.

Coacazul suporta geruri de -30?C in timpul iernii, dar nu suporta temperaturi foarte ridicate, vara mai ales, daca sunt asociate cu seceta. Se dezvolta bine pe soluri permeabile, fertile, suficient de umede, cu reactie usor acida (phH 5,0-6,5).

Zmeurul suporta bine gerurile din zona noastra, cu conditia ca lemnul tulpinilor anuale sa fie bine copt la intrarea in iarna. Daca lemnul nu e copt suficient, varful lastarilor ingheata. Aceasta specie se cultiva pe diferite tipuri de sol, dar nu suporta solurile grele, calcaroase si reci. Se dezvolta bine la un pH de 5,6-6,8.

Infiintarea plantatiilor de arbusti fructiferi necesita cheltuieli mari din partea fermierilor, dar acestia pot beneficia de sume nerambursabile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), in cadrul Masurii

nr. 121 - ,,Modernizarea plantatiilor agricole".

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Infiintare Plantatii Arbusti Fructiferi.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
8 535 cuvinte
Nr caractere:
43 689 caractere
Marime:
272.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
plantatie, arbust
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!