Implementarea sistemului haccp la produsele de panificație - Foi de plăcintă

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

INTRODUCERE
1. Sistemul HACCP - etapele de implementare
2. TEHNOLOGIA DE OBTINERE A FOILOR DE PLACINT
2.1.Materii prime si materiale auxiliare
2.2. Procesul tehnologic de obtinere al foilor de placinta
2.2.1. Etapele procesului tehnologic
2.2.2. Diagrama de flux tehnologic
3. IMPLEMENTAREA SISTEMULUI HACCP
3.1. Identificarea pericolelor pe fluxul tehnologic de obtinere a foilor de placinta
3.1.1 Pericole potentiale biologice
3.1.2 Pericole potentiale chimice
3.1.3 Pericole potentiale fizice
3.2. Analiza si evaluarea riscurilor
3.3. Identificarea punctelor cririce de control
3.4. Plan HACCP
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect:

- Produsele de patiserie au la baza aluaturi modelate ca atare sau in asociere cu alte componente (umpluturi, creme etc.) care le maresc valoarea nutritiva.

- Continutul mare in faina (amidonul) si in grasimi dau produselor de patiserie o digestibilitate mai lenta si utlizarea pe masura nevoilor energetice ale organismului consumatorului.

- FOILE DE PLACINTA sunt semipreparate obtinute din aluat simplu, nedospit, intins prin procedee diferite, in functie de calitatea gluterului acesteia.

- Foaia de placinta romaneasca se prepara din faina tip ooo, cu gluten puternic, elastic, nelipicios, apa si sare. Aluatul se relaxeaza, se intinde partial cu merdeneaua pe masa unsa cu untura, apoi prin rotire deasupra capului.

- Preparatele din foaie de placinta, cu diverse umpluturi si printr-un sistem de impaturire caracteristic, se constituie in trei grupe:

- placinte

- merdenele

- strudele

1.Sistemul HACCP. Implementarea sistemului HACCP

In cadrul obiectivului major al Romaniei - aderarea la Uniunea Europeana in anul 2007- una din principalele componente o reprezinta integrarea in sistemul agroalimentar al pietei unice a produselor alimentare.

Este stiut faptul ca una dintre caracteristicile definitorii ale pietei unice europene este capacitatea mare de absorbtie in conditiile unei competitivitati deosebit de severe.

Pentru majoritatea procesatorilor din industria alimentara, datorita unei concurente tot mai agresive pe piata interna si internationala, cresterea intr-un ritm alert a competitivitatii produselor fabricate devine in prezent cel mai insemnat tel.

Patrunderea pe piata unica europeana inseamna in primul rand producerea de alimente sigure pentru consum. Siguranta alimentara nu se negociaza in nici un fel de conditii; alaturi de calitate, aceasta reprezinta conditia esentiala de acceptare si mentinere a ofertei de produse alimentare pe piata.

Anul aderarii tarii noastre la UE va ridica probleme insemnate sectorului de industrie alimentara.De aceea este absolut necesar ca pregatirea tuturor agentilor economici producatori de alimente sa fie facuta din timp, cu responsabilitate si corelat cu realitatile interne ale Romaniei.

Produsele alimentare pot afecta sanatatea sau chiar viata consumatorilor atunci cand sunt realizate in conditii improprii de igiena si siguranta.

De aceea este absolut necesar ca siguranta produselor (o cerinta expresa si de perspectiva) sa poata fi obtinuta si controlata prin metode care sa asigure o tratare sistematica si preventiva a pericolelor potentiale, abordata intr-un proces coerent de anticipare si prevenire inainte de consumul produsului finit.

Siguranta alimentara nu este negociabila si alaturi de calitate, reprezinta conditia esentiala de acceptare si de mentinere a ofertei de produse alimentare pe piata.

Siguranta alimentara presupune asigurarea igienei alimentare pe intregul lant al procesului de productie de la materia prima pana la consumatorul final; este responsabilitatea tuturor celor implicati in lantul alimentar si face ca riscul contaminarii sa fie redus la minim sau eliminat.

Bunele practici de igiena sunt activitati care, desi nu se regasesc direct in procesul tehnologic de fabricare a alimentelor, contribuie in mare masura la asigurarea caracteristicilor igienico-sanitare ale acestora.

Un astfel de sistem de management al sigurantei alimentare se bazeaza pe metoda HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point - Analiza Riscurilor si Punctelor Critice de Control).

Conform HG 924 / 2005 privind Regulile generale pentru igiena produselor alimentare toti operatorii economici din industria alimentara trebuie sa puna in aplicare , sa implementeze si sa mentina o procedura sau proceduri permanente bazate pe principiile sistemului HACCP incepand cu 1 octombrie 2006.

Certificarea acestui sistem nu este obligatorie. Operatorii economici care doresc sa-si certifice sistemul HACCP o pot face conform referentialelor:

- DS 3027E:2002 (document care introduce toate regulile din Codex Alimentarius intr-un sistem ce poate fi documentat si ale carui performante pot fi evaluate);

- ISO 22000 (primul standard international de certificare a sistemului HACCP).

Implementarea sistemului HACCP furnizeaza cel mai inalt grad de siguranta produselor alimentare, ceea ce duce la scaderea incidentelor privind sanatatea consumatorilor, deci implicit la cresterea increderii acestora in produsele cumparate si la imbunatatirea imaginii firmei pe piata interna si internationala.

Pentru a construi un astfel de sistem trebuie sa se porneasca de la aplicarea Bunelor Practici de Igiena (GHP) pe intreg lantul alimentar, de la aprovizionarea cu materii prime pana la consumatorul final.

HACCP este un sistem de identificare, evaluare si control al riscurilor potentiale care sunt semnificative pentru siguranta alimentara.

Acest sistem se bazeaza in cea mai mare parte pe prevenirea posibilelor neajunsuri care ar putea genera riscuri pentru consumatori.

Bibliografie:

- http://www.tvet.ro/

- http://www.slideshare.net/

- Bordei Despina s.a., Stiinta si tehnologia panificatiei, Editura AGIR

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Implementarea sistemului haccp la produsele de panificatie - Foi de placinta.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
754 cuvinte
Nr caractere:
5 692 caractere
Marime:
218.64KB (arhivat)
Publicat de:
Felicia Moldoveanu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
haccp, implementare, studiu de caz
Predat:
Facultatea de Biotehnologii , Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti
Materie:
Agronomie
Nota primită:
Nota 10
Sus!