Elaborare tehnologie pajiști

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

1. PRECIZARI PRIVIND NOMENCLATURA DE PAJISTI

Conditiile pedoclimatice foarte diferite in care s-au format si dainuiesc pajistile din tara noastra, la care se adauga influentele foarte puternice ale factorului antropic, au determinat o mare variabilitate a pajistilor, atat din punct de vedere al compozitiei floristice a covorului vegetal, cat si a productiei si calitatii furajului. Din aceasta cauza au aparut mai multe denumiri pentru diferite categorii de pajisti, unele folosite impropriu, fapt care impune unele precizari.

Din punct de vedere al originii, pajistile sunt primare sau secundare. Pajistile de origine secundara au cea mai mare intindere si se gasesc in zonele si etajele vegetatiei lemnoase. Ele sunt instalate pe locul padurilor de odinioara, care au fost distruse de incendii, doboraturi de vant, defrisari facute de om pentru satisfacerea necesarului de teren agricol. Pajistile de origine primara ocupa terenuri in afara arealului vegetatiei lemnoase, in zona stepei si etajul alpin si detin suprafete restranse.

Dupa modul de instalare a vegetatiei, pajistile sunt naturale si semanate. Pajistile naturale au inierbat pe cale naturala terenul, colonizarea semintelor facandu-se cu ajutorul diferitilor agenti naturali: vant, apa, animale, pasari. Dupa trecerea prin mai multe stadii de succesiune a vegetatiei, compozitia floristica a pajistilor naturale s-a stabilizat ajungand in concordanta cu conditiile pedoclimatice locale. Pajistile semanate sunt instalate de om, prin semanarea unui amestec de ierburi adecvate conditiilor stationale, cu productie si calitate furajera superioara. Pentru reusita culturii se fac o serie de lucrari de pregatire a solului inainte de semanat.

Luand in considerare durata de mentinere in cultura, pajistile naturale sunt pajisti permanente, ele dainuind pe acelasi loc un numar foarte mare de ani, iar pajistile semanate sunt pajisti temporare fiindca au o durata limitata de mentinere in cultura.

Paralel cu aceste denumiri corecte ale celor doua categorii de pajisti se folosesc unele notiuni ca "pajisti cultivate" sau "pajisti artificiale" care nu delimiteaza cu exactitate nici una din pajistile tarii noastre, producand confuzii. De exemplu, folosirea notiunii de pajisti cultivate pentru categoria de pajisti semanate, nu le delimiteaza de pajistile naturale fiindca lucrarile tehnico-culturale si alte lucrari aplicate pe pajistile naturale imprima si acestora caracterul de cultivare, de cultura agricola.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elaborare Tehnologie Pajisti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
7 144 cuvinte
Nr caractere:
41 485 caractere
Marime:
3.97MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
tehnologie, pajiste
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!