Echipamentul de Lucru al Tractoarelor Agricole

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

In vederea actionarii masinilor agricole, tractoarele sunt prevazute cu diverse dispozitive, mecanisme si instalatii, care alcatuiesc impreuna echipamentul de lucru. Acest echipament cuprinde: instalatia hidraulica simecanismul de suspendare, dispozitivele de cuplare-tractiune, priza de putere, roata de curea si instalatia de aer comprimat.

I1. Instalatia hidraulica.

Serveste atat pentru actionarea mecanismului de suspendare al tractorului, cat si pentru actionarea unor motoare hidrostatice rotative sau liniare, care antreneaza diferite organe de lucru ale masinilor agricole, ori schimba pozitia acestor organe.

Instalatiile hidraulice, dupa modul de actionare a mecanismului de suspendare, pot fi: fara reglaje automate si cu reglaje automate.

In primul caz instalatia hidraulica asigura numai ridicarea, coborarea si lucrul pe pozitie neutra sau flotanta a masinii agricole purtate.

Instalatiile din categoria a doua, extinse mult in ultimii ani, asigura si reglarea automata a parametrilor de lucru ai masinii purtate si anume: reglajul de pozitie, reglajul de forta sau reglajul combinat, de pozitie si de forta (succesiv sau concomitent).

Dupa constructie, instalatiile hidraulice se clasifica astfel:

- cu elemente separate, unde toate partile componente sunt montate separat;

- monobloc, la care toate partile componente sunt montate intr-un singur bloc;

- semibloc, cand numai o parte din elementele componente sunt montate intr-un bloc comun;

Indiferent de tipul instalatiei hidraulice, aceasta este alcatuita din urmatoarele parti principale: rezervorul de ulei, (carterul transmisiei la unele tractoare), pompa hidraulica, distribuitorul hidraulic, conductele de legatura si consumatorii: motoarele hidraulice rotative sau liniare.

Instalatia hidraulica fara reglaje automate (fig.1) asigura mecanismului de suspendare patru regimuri de functionare:

- ridicat, cand uleiul trimis de pompa este dirijat, de distribuitor, sub pistonul cilindrului hidraulic, asigurand ridicarea acestuia si a masinii purtate; uleiul de deasupra pistonului se intoarce in rezervor, trecand prin distribuitor;

Fig. 1 - Schema instalatiei hidraulice cu elemente separate si fara reglaje automate:

1 - rezervorul de ulei;

2 - pompa;

3 - distribuitorul;

4 - cilindrul hidraulic (motorul hidraulic liniar).

- coborat, cand uleiul sub presiune trece, din distribuitor, in spatiul de deasupra pistonului, ceea ce determina coborarea acestuia si a masinii purtate; uleiul de sub piston trece in distribuitor si, apoi, in rezervor;

- neutru, cand uleiul, ce ajunge in distribuitor, este dirijat de acesta in rezervor, iar legatura intre cilindrul hidraulic si distribuitor este intrerupta; in felul acesta, pistonul ramane blocat, determinand stabilirea masinii purtate intr-o pozitie dorita;

- flotant, cand uleiul, trimis de pompa la distribuitor, se reintoarce in rezervor, ca la regimul neutru, insa uleiul din cilindru poate sa circule dintr-o parte in cealalta a pistonului, trecand prin distribuitor. In acest caz deplasarea pistonului se face sub actiunea masinii purtate care copiaza denivelarile terenului prin roti sau patine.

Cele patru regimuri de functionare se obtin cu ajutorul manetei de comanda a distribuitorului.

Instalatia hidraulica, partiala monobloc, cu reglaje automate (fig.2) cuprinde, in afara partilor componente amintite anterior, dispozitive care asigura controlul si reglarea automata a parametrilor de lucru ai masinii purtate.

Reglajul de pozitie (fig.2 a) asigura mentinerea automata a pozitiei masinii la inaltimea sau adancimea de lucru reglata initial cu ajutorul manetei de comanda a distribuitorului, indiferent de variatiile rezistentei la tractiune a masinii.

In timpul lucrului orice modificare necomandata a pozitiei (distantei) cadrului masinii (1) fata de suprafata solului, determina rotirea bratelor (4) si a discului profilat (5), cu rol de traductor de pozitie, care prin intermediul unui sistem de parghii (6) comanda distribuitorul. In acest mod se asigura ridicarea sau coborarea automata a masinii purtate, cu ajutorul cilindrului hidraulic, aceasta revenind la pozitia initiala, stabilita prin maneta distribuitorului, moment in care sertarul distribuitorului revine in pozitia neutra.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Echipamentul de Lucru al Tractoarelor Agricole.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 433 cuvinte
Nr caractere:
15 855 caractere
Marime:
103.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
lucru, cilindrului hidraulic
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!