Cultivare căpșun

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Afaceri cu capsuni. Mini-ghid pentru a invata bazele tehnologiei de cultura a capsunilor. Capsunele se numara, alaturi de cirese, printre primele fructe care ajung la maturitate in timpul anului (mai-iunie). Aceasta cultura permite obtinerea de recolte extrasezonale, mai timpurii sau mai tarzii decat cele care se obtin in camp.

Prin folosirea soiurilor remontante (cu mai multe recolte pe an) se pot obtine capsune si toamna, pana in octombrie. Avand o talie redusa (15-40 cm), sub forma compacta sau rara, capsunul se poate cultiva in spatii foarte mici din gradina casei, dar si pe suprafete mari in aer liber, in solarii sau in sere. Cultivarea capsunului se poate face si intercalat in plantatiile de pomi fructiferi, se mai poate cultiva in vase cu amestec de pamant si solutii nutritive.

In functie de soi si conditiile de cultivare, capsunul da productii mari si foarte mari, ce pot depasi 20 t/ha. Inmultirea se face pe cale naturala, prin stoloni.

Cunoasterea tehnologiei plantarii si cultivarii capsunilor reprezinta cheia succesului afacerii

Capsunul este o planta perena, cu o durata de viata de 3-5 ani, in care poate da 2-4 recolte de fructe, dar s-a demonstrat ca este mai rentabila cultura anuala decat cea multianuala. In sistemul de cultura anuala, capsunul se planteaza vara, in iunie- iulie, utilizand stoloni refrigerati.

In primavara anului urmator (mai-iunie), plantele rodesc abundent, dupa care se defriseaza.

Capsunul da fructele cele mai mari la prima si, eventual, la a doua fructificare. Apoi greutatea medie a fructelor se reduce considerabil. Pe masura ce imbatranesc plantele devin mai sensibile la atacul bolilor si daunatorilor, iar terenul este invadat de buruieni, dintre care pir, palamida, volbura.

De aceea, reinnoirea plantatiilor de capsun la intervale mai scurte de timp contribuie la lichidarea focarelor de infectie, precum si la mentinerea potentialului biologic si productiv al plantelor la un nivel ridicat.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cultivare Capsun.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
13 703 cuvinte
Nr caractere:
73 604 caractere
Marime:
103.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
cultivare, capsun
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!