Căprioara

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1.INTRODUCERE 3
2.COMPORTAMENTUL,HABITATUL,HRANIREA 6
3.VIATA REPRODUCATOARE 7
4.VALOARE NUTRITIONALA 8
5.SCHEMA TEHNOLOGICA DE OBTINERE A SALAMULUI DE CAPRIOARA 9
6.DESCRIEREA PROCESULUI DE FABRICATEI A SALAMULUI 10
7.CARACTERISTICILE PRODUSULUI FINIT 16
BIBLIOGRAFIE 17

Extras din proiect:

INTRODUCERE

Caprioara este un animal erbivor rumegator, care face parte din familia Cervidae si este cel mai mic membru al acestei familii.

Caprioarele sunt raspandite in cea mai mare parte a Eurasiei. La noi, aceasta specie de mamifere poate fi intalnita de la munte la ses dar si in padurile din Dobrogea si Baragan. Ele prefera padurile de foioase tinere.

Capriorul are lungimea de 0,95-1,35 m, inaltimea la greaban este de 65-75 cm si greutatea variaza in functie de sex, varsta si abundenta hranei. Cea mai mare greutate poate fi atinsa in luna noiembrie (25-30 kg).

Vara, caprioara are corpul acoperit cu par scurt, des si mai mult ruginiu pe spate si mai deschis pe pantece, iar in perioada de iarna, parul este mai lung si cenusiu pe spate. Coada este un mont scurt, putin vizibil. Are picioare lungi si subtiri, terminate cu copite mici, despicate. Gatul este putin alungit, capul este dominat de ochii mari, blanzi, cu genele de la pleoapa de sus lungi, care dau privirii o expresie de gingasie. Fruntea si partea superioara a capului sunt mai inchise la culoare si barbia este alba. De asemenea, urechile, relativ mari, sunt mai inchise la culoare pe dinafara decat restul corpului. Iedul are blana de culoare ruginie, cu pete albe sau galbui, neregulate.

Femela are dimensiuni mai reduse decat ale masculului. Un alt semn distinctiv sunt coarnele, care apar la capriori in primul an de viata si pe care le schimba in fiecare toamna.Timp de 4 luni cresc altele la loc. Fiecare corn are in general trei tepuse, dar sunt tapi care au pana la sase tepuse. Ramurile secundare sunt intotdeauna scurte. De coarnele tapilor batrani, ca si de lovitura copitelor lor se teme si lupul.

Caprioarele sunt foarte fricoase. La orice miscare suspecta, inceteaza sa mai pasca, ridica privire si cerceteaza cu ingrijorare imprejurimile. Atat caprioara, cat si capriorul, atunci cand sunt in pericol brahnesc fugind repede si sarind hugeaguri si garduri inalte.

Cel mai dezvoltat simt al lor este mirosul, apoi auzul. Capriorul simte mirosul omului de la cateva sute de metri (200-300 m) daca vantul este prielnic. in perioadele cand atmosfera este uscata, caprioarele stau ascunse in desisul padurii, deoarece nu mai pot sesiza mirosurile, ca in perioadele umede.

In general, capriorul sau tapul traieste singur, mai rar in preajma unei caprioare sau ciute. Dar iarna, atat capriorii, cat si caprioarele se aduna in familii restranse (10-20 indivizi, chiar mai multi in zonele de campie), calauzite de un tap.

Imperecherea acestei specii are loc in iulie-august. in aceasta perioada capriorii sunt agresivi cu rivalii, dar si cu iezii daca le ies in cale, dandu-se lupte, care uneori se termina cu moartea adversarului. Asemenea lupte se mai dau primavara, pentru ocuparea teritoriilor.

Caprioara fata un ied sau cel mult doi in luna mai sau iunie (dupa 8-9 luni de gestatie). Iedul isi urmeaza mama la doar cateva ore de la fatare. El este alaptat pana toamna tarziu.

Bibliografie:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Caprioara

2.http://stirile.rol.ro/Carnea-de-vanat-valoroasa-nutritional-78315.html

http://www.esanatos.com/nutritie/bucatarie/Tehnologia-preparatelor-din-ca25487.php

http://www.retete-gustoase.ro/link.php?article_key=143936724

BANU C. si colab. 1980 - "Tehnologia carnii si a subproduselor" Ed.Didactica si Pedagogica, Bucuresti.

Observații:

Universitatea de Siinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caprioara.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 736 cuvinte
Nr caractere:
19 348 caractere
Marime:
42.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
caprioara, batrani
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Raba Diana
Sus!