Analiza senzorială a chipsurilor

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. RECENZIE DE LITERATURA 2
1.1. Chipsuri. Informații generale. Clasificare 2
1.2. Factorii care modelează calitatea chipsurilor 3
1.2.1. Materii prime 3
1.2.2. Tehnologia de producere a chipsurilor 6
1.3. Marcare, ambalare, depozitare și transport 9
1.4.Cu privire la utilitatea și proprietățile de consum ale chipsurilor străine și interne 11
2. EXPERIMENT 15
2.1. Studiu și metodele de cercetare 15
2.2. Studiul structurii sortimentului de gustări vândute de magazinul 18
2.3. Examinarea calității așchiilor realizate prin extrudare din sortimentul magazinului 19
Concluzie 21
Bibliografie 22

Extras din proiect:

1. RECENZIE DE LITERATURA

1.1. Chipsuri. Informații generale. Clasificare

Numele „chips” combină trei tipuri independente de produse care au formă similară - toate sunt plăci subțiri („chip” - „plate” în engleză), De asemenea, aceste produse sunt unite prin faptul că toate trec prin prăjire în proces tehnologie în ulei vegetal. Cu toate acestea, ele sunt foarte clar împărțite în trei grupuri.

Chipsurile de cartofi sunt turnate în farfurii sau produse figurate dreptunghiulare (100x40x2 mm) sau cubice (pătrate: 40x40 mm).

Chips turnate. Se fac prin prăjirea plăcilor subțiri, plate sau ondulate, formate din aluat de cartofi, în care, conform rețetei, pe lângă cartofi, se mai adaugă făină de cereale, amidon și sare. Gustul cartofilor prăjiți în astfel de chipsuri practic se pierde, prin urmare, mai des, la astfel de chipsuri se adaugă și mai multe compoziții aromate pe fundalul glutamatului monosodic, cel mai faimos și utilizat pe scară largă potențiator de aromă din lume.

Chips de aer. Gustul acestor chipsuri este foarte delicat, prezența amidonului aproape că nu se simte. Pentru a aroma acest tip de chipsuri, sunt necesari mult mai puțini aditivi și, de regulă , se folosesc condimente naturale. În Europa, acest tip de jetoane este acum preferat. Producătorii autohtoni îi acordă atenție și ei. Prin eforturile specialiștilor noștri ruși, au fost dezvoltate tehnologia de producție și echipamentele necesare pentru producerea de cipuri de aer sigure.

Chipsurile de mere sunt produse în SUA, China, Federația Rusă și sunt populare în rândul tuturor segmentelor populației și sunt, de asemenea, aceeași delicatesă obișnuită ca chipsurile de cartofi, care sunt familiare tuturor.

Prin structura lor, sunt felii subțiri și roșii uscate, cu coajă multicoloră în jurul marginilor, au un gust luminos, ușor, natural de mere. Avantajele chipsurilor de mere includ: conținutul de vitamina C (până la 30% din necesarul zilnic); nivel scăzut de calorii; absența colesterolului, a agenților cancerigeni și a acizilor grași (la fabricare nu se folosesc uleiuri vegetale și alte grăsimi).

1.2. Factorii care modelează calitatea chipsurilor

1.2.1. Materii prime

Principala materie primă sunt cartofii. Pentru prepararea acestui produs, soiurile de cartofi albi, cartofi roși Buru ,cartofi roși sunt potrivite - fiecare regiune are propriii lideri în randament și calitate. Pentru cei care au încredere în materialul săditor străin, experții recomandă soiurile olandeze - „Romano” și „Condor”. Este indicat să nu faceți chipsuri din soiuri mixte de cartofi, deoarece piesele finite vor avea un conținut diferit de umiditate și se pot deteriora în timpul depozitării.

Unele fabrici chiar achiziționează teren pentru creșterea acestei culturi din material de reproducție. De exemplu, în anul 2000, în regiunea Novgorod, compania KRAFT FOOD a finalizat cu succes un experiment de doi ani privind cultivarea de soiuri speciale de cartofi pentru producția de chipsuri. Suedezii au furnizat materialul și echipamentele necesare pentru semințe la două ferme - „Ilmen” și ferma lui Anatoly Lipatov. În urma experimentului, compania a investit 25 de milioane de dolari în uzina pentru producția de chipsuri ESTRELLA.

Alegerea cartofilor de formă rotunjită și oarecum turtită, de dimensiuni mari și medii, cu un număr mic și apariție superficială a ochilor. Sunt supuși recoltării tuberculii maturi de recoltă de toamnă, uscați, fără boli și creșteri, uniformi la culoare, cu o piele suberizată puternică. Dimensiunea tuberculilor în diametrul cel mai mare trebuie să fie de cel puțin 5 cm. Conținutul de substanță uscată este de cel puțin 20%. Nu este permisă recoltarea tuberculilor înghețați, verzi, cu creșteri, ofilite, aburiți, cu semne de germinare, cu pământ și gunoi, imaturi.

Bibliografie:

www.scribd.com

www. baixardoc.com

www.rasfoiesc.com

www. epository.utm.md

www. docplayer.ro

www.agrovin.com

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza senzoriala a chipsurilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Imagini extrase:
23 imagini
Nr cuvinte:
6 903 cuvinte
Nr caractere:
36 082 caractere
Marime:
166.29KB (arhivat)
Publicat de:
Melania Columban
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Specializare:
ICPM
Materie:
Agronomie
An de studiu:
IV
Profesorului:
Marius-Mihai Ciobanu
Nota primită:
Nota 10
Sus!