Aditivi Alimentari și Legislația Uniunii Europene în Domeniu

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

o Introducere..................................................................................................2
o Notiuni introductive privind aditivii alimentari..........................................5
o Clasificarea aditivilor alimentari...............................................................12
o Criterii de utilizare a aditivilor alimentari.................................................15
o Cerinte generale de etichetare pentru aditivii alimentari care nu sunt destinati vanzarii catre consumatorul final................................................17
o Etichetarea aditivilor alimentari destinati vanzarii catre consumatorul final...........................................................................................................18
o Standardele generale pentru aditivi alimentari -General standard for food additives / GFSA.......................................................................................19
o Bibliografie...............................................................................................21

Extras din proiect:

ADITIVI ALIMENTARI SI LEGISLATIA UNIUNII EUROPENE IN DOMENIU

INTRODUCERE

Cercetarile privind nutritia umana vizeaza problema securitatii alimentatiei, aceasta depinzand de o serie de factori, printre care se pot mentiona starea mediului ambiant, calitatea si gradul de contaminare a materiilor prime, conditiile tehnologice de obtinere a alimentelor etc.

Progresul stiintific inregistrat in ultimii ani a contribuit la evolutia comportamentului de consum si la o mai buna intelegere a influentei alimentelor asupra sanatatii. Consumatorii au devenit tot mai exigenti privind calitatea produselor alimentare si doresc sa fie protejati fata de eventualele riscuri la care se expun prin consumul anumitor alimente ,,ameliorate" pe cale chimica.

Declaratia de la Roma a FAO asupra securitatii alimentare reafirma dreptul fiecarei fiinte umane de a avea acces la o alimentatie sanatoasa, adecvata specificului individului, marcand legatura intrinseca dintre securitatea alimentara si controlul calitatii si inocuitatii alimentelor.

Aditivii alimentari sunt utilizati de secole de oameni in incercarea de a conserva sau colora alimentele. Astfel, inca din antichitate, oamenii au folosit, alaturi de sare, salpetrul (de Chile - nitratul de sodiu, de India - nitratul de potasiu) pentru conservarea produselor din carne, iar pentru obtinerea unor alimente cu aspect deosebit foloseau coloranti de tipul carmazului.

Aditivii alimentari au dobandit o diversificare accentuata in ultimele decenii, fiind folositi in scopul usurarii tehnologiei de fabricatie, depozitare si transport a produselor alimentare, a imbunatatirii calitatii acestora, impiedicarii alterarii si cresterii eficientei economice a productiei de alimente.

In prezent, se accepta pe piata un aditiv nou daca acesta indeplineste trei conditii si anume sa aiba o utilitate demonstrata in fabricarea unui aliment, sa nu prezinte riscuri pentru sanatate si utilizarea lui sa fie strict in interesul consumatorului.

Numeroase organisme internationale de sanatate au atentionat, insa, opinia publica cu privire la aceste substante, mai ales la cele obtinute pe calea sintezei chimice, declarandu-le toxice. Este de mentionat, insa, ca folosirea intamplatoare a produselor care contin unele dintre aceste substante ce s-au dovedit a fi daunatoare, nu afecteaza organismul uman si numai consumul indelungat poate produce efecte nedorite.

Organizatiile mondiale au stabilit deja o lista cu cei mai periculosi aditivi prezenti in produsele alimentare, iar majoritatea tarilor care ii folosesc au facut demersuri legislative pentru a-i indeparta de pe piata. Din aceasta categorie a aditivilor periculosi pentru sanatatea consumatorilor fac parte: E-102 - tartrazina, colorant galben artifical, care poate provoca alergii; E-124 - Ponceau 4R, colorant rosu artificial, care poate provoca alergii; E-131 - Albastru patent, colorant albastru artificial, potential cancerigen; E-230 - difenilul, conservant pentru tratamentul de suprafata al citricelor, care a fost trecut recent in Uniunea Europeana de la aditivi la pesticide si a fost interzis; E-330 (acidul citric sau sarea de lamaie) care poate produce afectiuni ale cavitatii bucale.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aditivi Alimentari si Legislatia Uniunii Europene in Domeniu.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
5 899 cuvinte
Nr caractere:
33 600 caractere
Marime:
31.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
aditivi, legislatie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!