Acorus Calamus L

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Este o specie de planta erbacee, vivace, cu miros aromatic placut, originara din India si creste in locuri mlastinoase. Face parte din genul Acorus L., familia Acoraceae.Este cunoscuta in limbaj comun, in afara de obligeana, si ca trestie mirositoare, speteaza, pestrita, calm, speribana, buciumas, calamar, calin, calmena, colm, crin de apa, paporontec, papura rosie, spiribana, tartarachi.

Radacina este sub forma de rizom articulat, carnos, spongios, tarator, puternic inradacinat. Este lunga de 50 - 150 cm si are o culoare galbuie. Rizomii, (calamii rhizoma), se recolteaza toamna si se utilizeaza ca tonic in industria farmaceutica. Contin ulei volatil (bogat in azarona), tanin si principii amare (acorina), care au proprietati antibacteriene si insecticide.

Tulpina este aeriana, inalta de 100 - 150 cm, rosiatica la baza. Are patru muchii si poarta o singura frunza, lunga de 20 - 80 cm. Frunzele sunt alterne, lungi, uniforme, cu varful ascutit, asezate pe 2 randuri.Spadicele (cocean, stiulete) este tubulos, lung de pana la 22 cm.Florile sunt hermafrodite, de culoare galbena. Apar intr-o inflorescenta carnoasa, de forma cilindrica. Perigonul este cu 6 foliole verzui si androceul cu 6 stamine. Fructele sunt sub forma de bace alungite, de culoare rosiatica, de obicei sterile.

Inmultirea plantelor se face pe cale vegetativa, prin despartire.

Stiinta moderna nu a reusit sa explice, decat in mica masura, exceptionalele sale efecte de vindecare, desi practica medicala a demonstrat ca obligeana poate fi considerata un adevarat tezaur de sanatate. Pe toate meridianele globului, planta este folosita la tratarea celor mai diverse afectiuni fizice si psihice

In Romania, obligeana este raspandita in flora spontana din locuri mlastinoase si stufarisuri cu mare umiditate si creste bine pe marginea raurilor, a baltilor, a lacurilor si a apelor lin curgatoare, mai ales in zonele montane si submontane, pana la altitudinea de 1.000 de metri din Banat si mai putin din nordul Moldovei, Transilvania si Delta Dunarii. In diferite zone din tara, planta o primit denumiri regionale ca: buciumas, calm, calamar, papura rosie, pestrita, rogoz dulce, speteaza, speribana si trestie mirositoare.

In medicina naturista se folosesc rizomii carnosi, lungi de 50-80 cm si grosi de 1-3 cm. Recoltarea rizomilor se face primavara devreme (martie-aprilie) sau toamna tarziu (octombrie-noiembrie). Dupa recoltare din sol se spala cu apa rece, se curata de coaja, se taie in bucati de 5-8 cm si se usuca in incaperi calde sau artificial la 500C. Materialul uscat are un miros aromat de mandarine si gust amar-intepator. Pastrarea rizomilor uscati se face in saci de panza.

Utilizari terapeutice

In tratamentul cancerului

Obligeana constituie un excelent remediu de vindecare in perioada de convalescenta dupa operatiile de extirpare a tesuturilor malignizate. Cele mai bune rezultate se obtin in cazul cancerelor localizate la nivelul colonului si cu extindere spre organele adiacente (ficat, pancreas, splina, uter, plamani si san).

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Acorus Calamus L.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 372 cuvinte
Nr caractere:
11 778 caractere
Marime:
578.16KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
recoltare, sol
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!