Politica monetară a țărilor membre și FMI

Previzualizare licența:

Cuprins licența:

1 FMI - ORIGINE SI EVOLUTIE
1.1 ORIGINE SI EVOLUTIE
1.2 CRONOLOGIA EVENIMENTELOR
2 CADRU INSTITUTIONAL SI FINANCIAR
2.1 ORGANIZARE
2.2 FUNCTII
2.3 RESURSELE
2.4 IMPRUMUTURI
2.5 FACILITATI DE CREDIT
2.6 DREPTURILE SPECIALE DE TRAGERE (DST)
3 IMPLICAREA FMI IN POLITICA MONETARA A TARILOR MEMBRE
3.1 AJUSTAREA STRUCTURALA IN TARILE IN CURS DE DEZVOLTARE
3.1.1 DEZVOLTARE SI INDATORARE
3.1.1.1 COOPERAREA CU CREDITORI
3.1.1.2 PLANUL BRANDY
3.1.1.3 CRIZA MEXICANA DIN 1994
3.1.2 AJUSTARE SI SARACIE
3.1.2.1 ORIGINEA SARACIEI
3.1.2.2 PROGRAME DE AJUSTARE SUCCESIVE
3.1.2.3 REDUCERILE DE DATORII
3.2 AJUTORUL PENTRU TARILE IN CURS DE TRANZITIE
3.3 FOSTA U. R. S. S.
3.3.1 ADEZIUNEA LA FMI
3.3.2 REFORMELE PUSE IN PRACTICA
3.3.3 O NOUA FACILITATE TARILOR IN TRANZITIE
3.3.4 NORMALIZAREA REFORMELOR
3.3.5 FMI - UL CONTROVERSAT

Extras din licența:

Ratiunea obiectiva a aparitiei FMI isi are originea in necesitatea existentei unei institutii cu putere de actiune la nivel mondial, care, prin competentele cu care este abilitata, sa acorde sprijin financiar tarilor care se confrunta cu deficite ale balantelor de plati.

Se crea, astfel, cadrul institutional pentru prevenirea extinderii la dimensiuni la dimensiuni globale a dezechilibrelor financiare locale si regionale, evitandu-se dezordinea economico-monetara internationala, care in anii 1930 a provocat imense costuri si tensiuni sociale ce au precedat cel de-al doilea razboi mondial.

Dramatica recesiune economica din acea perioada a avut cauze monetare si comerciale profunde, respectiv frecvente devalorizarii competitive ale monedelor nationale, practicate de mai multe tari cu pondere in comertul international, fenomen la care s-au adaugat masurile protectioniste adoptate de numeroase state in scopul protejarii industriei lor nationale.

Ca rezultat al acestor actiunii haotice si contradictorii, intre anii 1929 si 1923 valoarea comertului mondial a scazut cu peste 60%, antrenand prabusirea productiei si cresterea fara precedent a somajului in cvasitotalitatea tarii lumii.

Desi in cadrul mai multor conferinte internationale s-a convenit reinstaurarea ordini monetare si relansarea economica, toate aceste incercarii au esuat din cauza lipsei de cooperare dintre tari in procesul de aplicare a deciziilor stabilite. Practic, din punct de vedere politico-economic, acesta a fost momentul de apogeu al izolationismului.

Dintre mai multe runde de negocieri intre delegatiile engleza si americana, in anul 1943 acesta ajung la un compromis, care poate fi calificat drept istoric pentru stabilitatea monetara internationala si cresterea economica care aveau sa se inregistreze in lume ulterior acestui moment.

In privinta celor doua abordarii esentiale, respectiv cea a asistentei financiare si a efortului de ajustare, englezii aflati intr-o pozitie defavorabila de negocieri, datorita dependentei fata de S. U. A, in legatura cu asigurarea armamentului si finantarea efortului de razboi au inregistrat cedari mai substantiale comparativ cu propunerile initiale avansate de Keynes. Astfel in problema sprijinului financiar, s-a optat pentru varianta White (crearea unui Fond de stabilizare al Natiunilor Unite si al asociatiilor acestora), englezii beneficiind de consolarea ca, pe baza observarii lor privind insuficienta marime a Fondului, capitalul acestuia a fost majorat de la 5 la 9 miliarde de dolari.

In celalalt domeniu fundamental de actiune a institutiei, cel al ajustarii s-a stabilit ca efortul pe care-l genereaza procesul ajustarii sa-l suporte tarile cu deficite ale sectorului extern, preluandu-se astfel propunerea americana Harry White. In iulie 1944, in micul orasel Bretton Woods din statul New Hampshire in prezenta delegatiilor a 45 de tari, inclusiv Uniunea Sovietica, se semneaza acordul final asupra unei serii de rezolutii, intre care doua texte au ...

Bibliografie:

AGLIETA MICHEL - "CINQUANTE ANS APRES BRETTON WOODS" - ECONOMICA, PARIS, 1995

BLEJER MARIO I. , KHAN MOSHIN S. - "EARLY CONTRIBUTIONS OF STAFF PAPERS TO INTERNATIONAL ECONOMICS" - STAFF PAPERS, VOLUME 42, NR. 4, FMI, WASHINGTON D. C. , DECEMBRE 1997

CAMDESSUS MICHAEL - "REFLEXION SUR LE FMI" - FINANCE ET DEVELOPPEMENT, NR. 1, VOLUME 29, MARS 1996

DAUVERGNE A. - "LE FONDS MONETAIRE INTERNATIONAL. UN MONDE SOUS INFLUENCE" - EDITION ALAIN MOREAU COLL. ENQUETES, PARIS, 1998

HERLAND MICHAEL KEYNES - "UNION GENERALE DEDITIONS" - PARIS, COLL. 10 - 18, 1991

PATRICK LENAIN - "FMI - UL" - EDITURA BUCURESTI, 1995

SIMONA GAFTONIUC - FINANTE INTERNATIONALE" - EDITURA ECONOMICA, BUCURESTI, 1997

Descarcă licența

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica monetara a tarilor membre si FMI
    • Bibliografie.doc
    • Cuprins.doc
    • Diploma.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2000
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
55 pagini
Imagini extrase:
83 imagini
Nr cuvinte:
21 769 cuvinte
Nr caractere:
114 317 caractere
Marime:
83.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Licența
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate din Bucuresti
Specializare:
-
Materie:
Științe Politice
Sus!